Andrew Cuomo utlyste ett katastrofnödläge i delstaten New York, USA, under lördagen på grund av coronasmittan. Arkivbild.
Andrew Cuomo utlyste ett katastrofnödläge i delstaten New York, USA, under lördagen på grund av coronasmittan. Arkivbild. Bild: Hans Pennink

New York utlyser nödläge på grund av coronaviruset

Delstaten New Yorks guvernör utlyste på lördagen katastrofnödläge efter att antalet smittade av det nya coronaviruset steg till 89. Det rapporterar New York Times.

ANNONS

Andrew M Cuomo, guvernör i delstaten New York med cirka 20 miljoner invånare, utlyste under lördagen katastrofnödläge rapporterar amerikanska medier, däribland New York Times.

Delstaten, där staden New York står för en stor en del av invånarantalet, har en hög andel fall i Westchester County som ligger direkt norr om New York city – området har en knapp miljon invånare. Där fanns det igår ett 70-tal konstaterade fall smittade och området inbegriper delar av storstadsregionen New York. I hela delstaten var det samtidigt 89 fall.

Att utlysa nödläget – ”disaster emergency” – underlättar enligt New York Times att göra snabbare upphandlingar av nödvändig utrustning och material för att bekämpa coronasmittan samt gör det lättare att anställa personal för att bekämpa viruset. Det gör det också möjligt för delstaten att reglera vilka som har rätt att upphandla vilken sjukvårdsutrustning och dylikt.

ANNONS

Vid en presskonferens försökte guvernören lugna invånarna i delstaten.

– Vet ni vad som är värre än viruset – oron och ångesten, sade Andrew M Cuomo enligt New York Times och tillade att de flesta patienter upplevde milda symptom på coronasmittan.

Fotnot: "State of emergency" kan översättas både med nödläge och undantagstillstånd – den förra betydelsen är mer korrekt i detta sammanhang med tanke på vilka åtgärder som vidtagits i delstaten New York.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS