Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Protester i torsdags mot New Yorks guvernör Andrew Cuomo efter att han beordrat att ortodoxa judiska skolor tillfälligt ska stängas och religiösa sammankomster begränsas då delstaten har sett fler fall av covidsmitta inom de ortodoxa grupperna.
Protester i torsdags mot New Yorks guvernör Andrew Cuomo efter att han beordrat att ortodoxa judiska skolor tillfälligt ska stängas och religiösa sammankomster begränsas då delstaten har sett fler fall av covidsmitta inom de ortodoxa grupperna. Bild: Kathy Willens/AP/TT

New York stoppade jättebröllop

Myndigheterna i New York har stoppat en bröllopsfest som skulle ha hållits på måndagen.
Anledningen – brudparet och deras familjer väntade uppemot 10 000 gäster till festen.

Bröllopet ska äga rum i en synagoga som tillhör ortodoxa judar i Williamsburg i Brooklyn, och de många gästerna väntades trängas på gatan utanför.

– Vi fick uppgifter om vad som skulle ske, undersökte saken och kom fram till att det sannolikt stämde. De hade planerat ett stort bröllop som skulle bryta mot karantänreglerna, säger New Yorks guvernör Andrew Cuomo, vars stab uppger att det skulle ha handlat om 10 000 gäster.

Cuomo understryker att själva bröllopsceremonin inte har stoppats.

– Man kan gifta sig, bara inte med flera tusen gäster. Till syvende och sist blir det i slutändan samma resultat. Och så blir det mycket billigare, säger han.

New York har för närvarande, med hänvisning till pandemin, en gräns på 50 personer vid sociala sammanhang. Kyrkor och andra religiösa byggnader får bara fyllas till en tredjedel av normal kapacitet.

Staden har haft hårda karantänregler sedan pandemin fick spridning, och såg ut att få bukt med smittan. Men de senaste veckorna har antalet smittade ökat igen, inte minst steg siffrorna inom områden där ortodoxa judar bor.

Cuomo har beordrat ortodoxa judiska skolor att stänga och begränsat religiösa sammankomster, vilket lett till demonstrationer där hans beslut kallades antisemitiska.

I staden New York har hittills 258 000 människor konstaterats smittade, nära 24 000 har avlidit. För delstaten är siffrorna 483 000 respektive 33 000.