Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så kallade oskuldskontroller kan bli olagliga I New York. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT
Så kallade oskuldskontroller kan bli olagliga I New York. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

New York kan förbjuda "oskuldskontroller"

Delstaten New York i USA överväger att förbjuda så kallade oskuldskontroller, där syftet är att se om en flicka eller kvinna har haft sex genom att kontrollera "mödomshinnan".

Bakgrunden är ett uppmärksammat podcastinslag med rapparen TI, där han berättade att han årligen brukar ta sin numera 18-åriga dotter till gynekologen för en kontroll.

– Att undersöka mödomshinnan är inte medicinskt nödvändigt. Undersökningarna är ofta smärtsamma och förnedrande, säger demokraten Michaelle Solages, som lagt förslaget.

Solages säger att rapparens kommentarer är oacceptabla och att hans budskap med det är att kvinnor är egendom.

Förslaget kommer att debatteras i januari, och enligt Solages har det stöd över partigränserna. Om det går igenom riskerar läkare som utför kontrollen att bli av med sin legitimation. Andra som utför oskuldskontroller ska kunna åtalas för sexuellt övergrepp.

Det går inte att fastställa om en kvinna har varit sexuellt aktiv eller inte genom en gynekologisk kontroll, har WHO fastslagit. Dessutom finns det inte ens någon mödomshinna, som är en seglivad myt, skriver bland andra Vårdguiden.