Netanyahus ilska: "Obamas sista ploj"

ANNONS
|

I går blev det klart att FN:säkerhetsråd fördömer Israel bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Resolutionen antogs då 14 medlemsländerna ställde sig på ja-sidan, och en röst lades ner, från USA:s sida, rapporterar Reuters.

Israel hade väntat sig att USA skulle lägga ner sitt veto, men så blev det alltså inte. Det väckte i sin tur ilska mot Barack Obama och utrikesminister John Kerry.

På lördagen rasade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu mot beslutet.

- Den resolution som antogs i FN i går är förvrängd och skamlig, men vi kommer att övervinna det, sade han till YnetNews.

Försökte få Rysslands veto

Donald Trump, USA:s nästafolkvalda president, och hans läget hade väntat sig ett amerikanskt veto i omröstningen. När man insåg att det inte var fallet ska men istället ha vänt sin uppmärksamhet mot Ryssland för att övertala Vladimir Putin att lägga in ett veto, rapporterar Israeliska TV2.

ANNONS

Resolutionen klubbades igenom. MenBenjamin Netanyahu är starkt kritisk till säkerhetsrådets utgångspunkt.

- Resolutionen utgår ifrån att de judiska kvarteren är ockuperat territorium. Den utgår ifrån att den västra muren är ockuperat territorium. Det finns ingen större absurdhet än det, säger han till YnetNews.

"Obamas sista ploj"

Han säger att resolutionen är partisk, och är emot Israel. Han menar att resolutionen var ett sätt för Obama att ge tillbaka mot Israel som stat.

- Det var president Obamas sista ploj, det är en handling som visar administrationens sanna ansikte, säger Netanyahu tillYnetNews.

Donald Trump har tidigare uttryckt att han kommer att stödja Israel när han kommer till makten. Men det återstår att se om ord kommer att bli handling, och hur relationen mellan det två länderna utvecklas.

Vill frysa ekonomiskt stöd till FN

Nu vill Netanyahu omvärdera sin kopplingar till FN. Han har bland annat instruerat utrikesdepartementet att inom en månad utföra en utredning av samtliga kontakter med FN. Något som inkluderar det ekonomiska stöd som man ger flera av FN:s organ.

- Jag har redan instruerat att man ska stoppa de 30 miljoner shekel som går till fem FN institutioner, fem organ, som är särskilt fientligt inställda till Israel, och det kommer att komma mer, säger han enligt Reuters.

ANNONS

ANNONS