Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Netanyahu hotar med nyval efter mediebråk

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotar att utlysa nyval efter att ha bråkat med finansminister Moshe Kahlon om landets nya public service-projekt, på engelska förkortat PBC. Netanyahus högerregering kan komma att upplösas om inte PBC stoppas före månadsskiftet april-maj, då sändningarna är tänkta att börja, enligt premiärministern.

Netanyahu, vars parti Likud leder en koalition som har en liten majoritet i parlamentet, rapporteras länge ha varit emot vad som befaras bli ett "vänstervridet" PBC. I förra veckan uppgavs han vara överens med finansministern i ärendet, men sedan återuppstod sprickan. Kahlon, som leder koalitionspartiet Kulanu, uppgavs redan i november vara för PBC, enligt al-Monitor.

- Vi kan inte ha en situation där Likud respekterar alla koalitionsöverenskommelser och mindre partier inte håller sina löften i viktiga frågor, sade Netanyahu i ett radiotal på söndagen.

Samtidigt framhåller israeliska medier att hotet om nyval kan tolkas som en avledande manöver från premiärministerns sida, tänkt att stjäla uppmärksamhet från en korruptionsutredning han är föremål för.