Specialister i skyddsdräkt söker igenom en byggnad i brittiska Salisbury förra sommaren. Arkivbild.
Specialister i skyddsdräkt söker igenom en byggnad i brittiska Salisbury förra sommaren. Arkivbild.

Nervgiftsöverlevare mötte ryskt sändebud

I fjol avled den brittiska trebarnsmamman Dawn Sturgess efter att ha utsatts för det Sovjetutvecklade nervgiftet Novitjok. Nu har hennes partner träffat Rysslands Storbritannienambassadör.

ANNONS
|

Partnern, 45-årige Charlie Rowley, anser dock inte att han fick några riktiga svar under lördagens 90 minuter långa möte på ryska ambassaden i London.

- Jag fick mest rysk propaganda, säger han till tidningen Sunday Mirror och lägger till att han finner ambassadörens förklaring av Rysslands oskuld "löjlig".

Rowley och Sturgess bodde i staden Amesbury, inte långt från Salisbury i sydväst där den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades med Novitjok i mars i fjol. I juni hittade Rowley en parfymflaska i Salisbury som han gav till sin flickvän – men som visade sig innehålla nervgiftet.

ANNONS

Även Rowley blev allvarligt sjuk men hämtade sig efter två veckor i koma. Far och dotter Skripal överlevde också giftattacken.

I höstas slog Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) fast att det rörde sig om Novitjok, ett Sovjetutvecklade militärklassat nervgift, i båda fallen. Ryssland har nekat till anklagelserna om att Moskva ligger bakom förgiftningarna.

TT-AFP

Bakgrund: Förgiftningarna i Salisbury

Den 4 mars i fjol förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Även en polis insjuknade. Alla tre överlevde.

Giftet fanns på ytterdörren till Skripals hus, en av de platser där två misstänkta ryska agenter fångats på bild av övervakningskameror.

Storbritannien och Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) har identifierat giftet som Novitjok, utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Spår av giftet hittades också i ett hotellrum i London där de två misstänkta ryska männen hade bott.

Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i Amesbury norr om Salisbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar. Hennes partner och en polis som samtidigt kom i kontakt med giftet fick svåra skador, men de återhämtade sig.

Sergej Skripal var verksam inom underrättelsetjänsten GRU på 1990-talet, men agerade senare dubbelagent för brittisk räkning fram till 2004, då han greps i Ryssland. Sex år senare fick han flytta till Storbritannien i en fångväxling.

Förgiftningen fördömdes av många av Storbritanniens allierade i västvärlden och ledde till massutvisningar av ryska diplomater från ett 30-tal länder.

ANNONS