Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försiktighetsåtgärder genomförs i brittiska staden Salisbury efter nervgiftattacken den 4 mars. Arkivbild.

Nervgiftet kan ha gett skador för livet

Den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal som skadades av nervgift den 4 mars kan ha fått nedsatt mental förmåga och kanske aldrig kommer att återhämta sig, enligt den brittiske domaren David Williams.

De första analyserna har visat att det rörde sig om giftet Novitjok som togs fram i Sovjetunionen. Dagens Ryssland förnekar all inblandning i angreppet.

Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hålls djupt nedsövda och har inte varit kontaktbara sedan de utsattes för giftet i staden Salisbury.

"Den exakta effekten av exponeringen för deras hälsa på lång sikt förblir oklar, även om medicinska tester indikerar att deras mentala förmågor kan ha påverkats i okänd och hittills inte konstaterad grad", heter det i ett utlåtande från domare Williams.

En domstol har gett tillstånd att ta blodprov från de två drabbade för analys av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Ett syfte är att försöka spåra varifrån giftet kom.

En polis som kom tidigt till platsen i Salisbury, där han hjälpte far och dotter Skripal, insjuknade också. Men han har blivit bättre och kunde lämna sjukhuset på torsdagen.