Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nekas köpa Grönland – Trump ställer in resa till Danmark

Ett "absurt" förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump.
USA:s president skjuter upp sitt Danmarksbesök på obestämd tid.

Donald Trump tog till Twitter och meddelade Danmark att han ställer in sitt tänkta statsbesök i landet. Trump verkar irriterad över att landet inte gett positiva signaler om en försäljning av Grönland.

"Danmark är ett väldigt speciellt land med ett fantastiskt folk, men baserat på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om att hon inte vill diskutera en försäljning av Grönland skjuter jag upp vårt planerade möte om två veckor till en annan gång," skriver Trump på Twitter , och fortsätter:

"Statsministern sparade stora kostnader och insatser för såväl USA och Danmark genom att vara så direkt (i sina uttalanden). Jag tackar henne för det och ser fram emot att boka in ett nytt möte någon gång i framtiden."

Skarpa reaktioner på Twitter

Reaktionerna på Donalds Trumps inställda Danmarksbesök har inte låtit vänta på sig.

Många danska politiker använde sig av den amerikanske presidentens egen favoritkanal för att uttrycka sina åsikter.

Rasmus Jarlov, Det Konservative Folkeparti, skrev på Twitter några timmar efter Trumps besked att han som dansk och konservativ har väldigt svårt att förstå: "Av någon anledning utgår Trump från att en (självständig) del av vårt land är till salu."

Att han sedan ställer in besöket ser Jarlov som en förolämpning.

Donald Trump är inte populär i Danmark i dag. Arkivbild.. Bild: Evan Vucci
Donald Trump är inte populär i Danmark i dag. Arkivbild.. Bild: Evan Vucci

"Självgod och respektlös"

"Är delar av USA till salu? Alaska? Snälla, visa lite mer respekt", avslutar han sitt inlägg.

Martin Lidegaard, tidigare utrikesminister, förstår inte heller. "Bara för att Grönland inte är till salu borde väl USA ha intresse av att diskutera Arktis med Rigsfællesskabet (riksgemenskapen Danmark, Grönland och Färöarna) – utöver klimat, Mellanöstern med mera".

– Trump lever på en annan planet. Självgod och respektlös, kommenterar Enhedslistens partiledare Pernille Skipper.

Dansk Folkepartis Sören Pind tycker att Donald Trump kan ställa in besöket helt och hållet, inte bara skjuta upp det. "Vi har fullt upp med annat", skriver han på Twitter och tillägger: "Men herr President, du kanske kan köpa Sverige?".

Rufus Gifford, tidigare amerikansk ambassadör i Danmark ber både Danmark och Grönland om ursäkt.

"Han bad drottningen om en inbjudan till ett statsbesök. Hon bjöd in honom. Han accepterade. De har väntat honom i veckor på slottet. Danmark och Grönland avfärdar hans fåfänga projekt. Han nonchalerar hela landet. Han är ett barn."

Besöker Polen

Någon timme efter Trumps meddelande om det inställda besöket bekräftade Vita huset enligt nyhetsbyrån Reuters att Trump strukit Danmark från resan till Europa.

Presidenten skulle besökt Köpenhamn 2–3 september och enligt tidigare uppgifter bland annat diskutera det geopolitiska läget i Arktis och delta i en serie bilaterala möten och träffa näringslivsledare. Enligt danska uppgifter skulle han även diskutera militära samarbeten inom ramen för Nato.

Trumps planerade besök i Polen från den 31 augusti påverkas inte av de nya uppgifterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.