Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kvinna med burka. Arkivbild.

Nej till burka för offentliganställda tyskar

Den tyska förbundsdagen har röstat ja till att förbjuda heltäckande slöja i vissa sammanhang, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Lagen, som gäller vissa offentliganställda, röstades igenom på torsdagskvällen och innebär ett förbud mot burka, niqab och liknande plagg som täcker ansiktet. Berörda yrkesgrupper är bland annat valförrättare, militärer och anställda inom rättsväsendet.

- Integration betyder också att vi är tydliga med våra värderingar och visar var gränsen går för vår tolerans mot andra kulturer, säger Tysklands kristdemokratiske inrikesminister Thomas de Maizière.

I framtiden ska människor även kunna tvingas visa sitt ansikte för statliga tjänstemän då det krävs för att jämföra personens utseende med bilder i pass eller på id-handlingar, exempelvis i samband med val.

Delar av den tyska högern har tidigare krävt ett totalt förbud mot heltäckande slöja på allmän plats, liknande det i Frankrike.

Torsdagens beslut fattades med stöd av regeringskoalitionens tre partier CDU, CSU och SPD. De gröna och vänsterpartiet Die Linke vänder sig mot förslaget, som man anser är populistiskt.

För att träda i kraft måste förbudet godkännas av förbundsrådet, ett federalt organ med representanter från de tyska delstaterna.