Promenaden fram till Sydneyoperan får gapa tom ett tag till.
Promenaden fram till Sydneyoperan får gapa tom ett tag till. Bild: Bianca de Marchi/AFP/TT

Nedstängning förlängs i Sydney

Den australiska delstaten New South Wales förlänger den pågående nedstängningen av Sydneyområdet med en vecka.

ANNONS

– Vi vill att det här är den enda nedstängningen tills de flesta av våra invånare har vaccinerats, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian under en presskonferens.

– Det skulle vara mycket värre om man behöver gå in i och ur nedstängning om och om igen, fortsätter hon.

Sydneyområdets över fem miljoner invånare har redan levt i en till stora delar nedstängd stad i nära två veckor och invånarna såg fram emot lyfta restriktioner till helgen.

Men med fortsatt relativt många nya virusfall varje dag har delstatsregeringen beslutat att förlänga nedstängningen till midnatt den 16 juli, det vill säga efter totalt tre veckors nedstängning. Invånarna uppmanas att stanna hemma förutom för att motionera, söka vård eller skaffa förnödenheter.

ANNONS

Deltavarianten av covid-19 började spridas i Sydneyområdet i för knappt fyra veckor sedan. Dessförinnan hade delstaten inte ett enda fall av samhällssmitta på över en månad. Sedan dess har över 350 personer bekräftats smittade.

Strikta gränskontroller, omfattande testande, och hårda restriktioner har gjort att pandemin har haft ett väldigt lindrigt förlopp i Australien, med 25 miljoner invånare, jämfört med de flesta jämförbara länder. Drygt 30 000 personer har smittats och 910 har avlidit.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS