FBI intensifierar jakten på kongresstormare

Efter stormningen grips allt fler, många kända från sociala medier. Efter varningar om nytt våld höjs säkerheten kraftigt i Washington och runt om i landet. Militärledningen fördömer upproret. Det är en unik varning till Donald Trump.

ANNONS
|

Uppgift ska ha funnits hos den federala polisen FBI, lokal polis och även i Vita huset om att oroligheter kunde bryta ut vid kongressen när politikerna skulle fastställa elektorsrösterna och Joe Bidens seger i presidentvalet. Men det nådde uppenbarligen inte fram och togs på allvar. När stora skaror av anhängare till Donald Trump gick till angrepp var polisstyrkan på Capitol Hill inte förberedd och bemannad. De kunde inte hindra de våldsamma intrången genom fönster och dörrar och in i möteslokaler och kontor.

Efter en vecka har FBI med hjälp av och andra rättsvårdande organisationer inlett en av de största nationella utredningarna någonsin för att ställa ansvariga till svars för att ha brutit mot federala, delstatliga och lokala lagar. Anklagelserna omfattar brott som mord, misshandel, innehav av vapen och explosivt material, inhemsk terrorism, konspiration, stöld och skadegörelse.

ANNONS

"Vi tittar på och behandlar detta precis som betydande internationell terrorism eller en underrättelseoperation", säger delstatsåklagaren i Washington DC Michael Sherwin. "Vi tittar på allt: Pengar, resedokument, disposition, rörelse, kommunikationsregister."

LÄS MER:Här är bilderna från stormningen

Rikstäckande jakt på misstänkta

Minst 70 personer har gripits, flera har gått att identifiera genom mobilbilder som blivit virala i sociala medier. Många fler söks och kan vänta efterräkningar. En rikstäckande jakt pågår efter hundratals människor. Enligt FBI har utredningen hittills resulterat i mer än 170 ärenden med 100 000 digitala tips. Åklagare väntas lämna in anklagelser för upprorisk konspiration, mord och andra allvarliga brott under de kommande veckorna.

Det sker i en stigande spänning kring en riksrätt som Donald Trump varnar för kommer att uppröra hans supportrar och underförstått få konsekvenser för säkerheten och hans efterträdare. Samtidigt, i nedräkningen inför installationen av Joe Biden på onsdag, mobiliserar polis, olika säkerhetsstyrkor och nationalgardet för nya befarande våldsamma kravaller av Trump-supportrar.

Enligt FBI väntas flera tusen människor till centrala Washington i organiserade protester, möjligen beväpnade. Liknande aktioner tros vara planerade via sociala medier på andra håll runt om i USA. För att höja beredskapen och undvika nya stormningar spärras viktiga byggnader av bakom staket, varningsskyltar och vakter. I huvudstaden är detta en högst påtaglig bild som får en betraktare att känna vad som ligger i luften.

ANNONS

LÄS MER:Terrorexpert: Vissa var förberedda på att döda

Militärledningen i unik markering

För att ytterligare understryka en alldeles exceptionell situation i amerikansk historia, har försvarsgrenscheferna i Joint Chiefs of Staff och dess ordförande, general Mark Milley, i praktiken vänt sig mot sin högste chef utan att honom vid namn, presidenten och överbefälhavaren Donald Trump.

I ett uttalande fördömer de angreppet på Kapitolium och skriver: "Yttrande- och mötesfriheten ger ingen rätten att använda sig av våld, uppvigling, eller att göra uppror". Vidare:

General Mark Milley har försäkrat att det finns spärrar på plats om Trump skulle beordra användandet av kärnvapen.
General Mark Milley har försäkrat att det finns spärrar på plats om Trump skulle beordra användandet av kärnvapen. Bild: Alex Brandon

”Varje försök att störa den konstitutionella ordningen strider inte bara emot våra traditioner, värderingar och vår svurna ed – det strider mot lagen".

Militären kommer, heter det, försvara USA mot alla fiender, utländska och inhemska.

Klockan 12 på onsdag lokal tid får de en ny befälhavare. I ett samtal med Mark Milley förra veckan var representanthusets talman Nancy Pelosi bekymrad över om en president i obalans skulle kunna beordra användning av kärnvapen. Milley ska ha försäkrat henne om att det finns spärrar.

Frågan har på nytt väckts om huruvida det är rimligt att makten att sätta in kärnvapen ligger hos en person.

LÄS MER:De är personerna som stormade Kapitolium

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS