Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i rätten på lördagen.
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i rätten på lördagen. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Navalnyjs fängelsedom står fast

Fängelsestraffet mot Aleksej Navalnyj slås fast av en domstol i Moskva, som avslår den ryske oppositionsledarens överklagan.
Navalnyj sitter fängslad mot sitt nekande för att ha brutit mot ett tidigare villkorligt straff och riskerar nu att hamna i en straffkoloni.

Aleksej Navalnyj återvände hem till Ryssland i januari – bara för att som väntat flyga rakt in i armarna på polisen. Han greps på flygplatsen och dömdes den 2 februari till 3,5 års fängelse för att ha brutit mot reglerna i en tidigare villkorlig dom för förskingring.

Fängelsemyndigheterna anklagade Navalnyj för att ha underlåtit att anmäla sig till dem – bland annat när han låg i koma i Tyskland efter att ha konstaterats förgiftad av det sovjetiska nervgiftet novitjok.

– Hela världen visste var jag befann mig. När jag hade återhämtat mig köpte jag en flygbiljett och for tillbaka hem, sade Navalnyj i rätten på lördagen och beskrev anklagelserna om att han försökt hålla sig borta som absurda.

Kräver rättvisa

Han beskrev rättssystemet som rättsvidrigt, i ett land där tiotals miljoner kräver sanning och rättvisa.

– Förr eller senare kommer de att få det, sade Navalnyj, enligt Reuters.

Domaren som på lördagen avslog Navalnyjs överklagan beslutade att räkna av ytterligare sex veckor på straffet, för tid som regimkritikern tillbringat i husarrest. Det innebär att han har drygt 2,5 år kvar att avtjäna av sitt straff.

Navalnyj menar att anklagelserna mot honom är politiskt motiverade och ett försök att tysta honom. Gripandet har utlöst de största regeringskritiska demonstrationerna på flera år och orsakat nya spänningar i Rysslands relationer med väst, där många ledare har krävt att Navalnyj ska släppas omedelbart.

Lördagens utslag kan försämra relationerna ytterligare.

Väntas överklaga

Sedan återkomsten sitter 44-åringen inlåst, nu i det ökända Matrosskaja Tisjina-häktet i Moskva. Där övervakas de intagna ständigt och överallt, till och med på toaletten. Om domen står sig riskerar han att sättas i en så kallad reguljär straffkoloni, enligt en människorättsexpert som TT tidigare har talat med.

Under lördagen framträdde Navalnyj i domstol för att argumentera för sin överklagan. Han har Europadomstolen ECHR på sin sida – den uppmanar Ryssland att släppa Navalnyj eftersom den anser att det kan finnas fara för hans liv i fängelset.

Rysslands justitieminister Konstantin Tjujtjenko har dock kritiserat Europadomstolens beslut och sagt att kravet inte går att följa eftersom det inte har någon grund i landets lagstiftning.

Fälld för förtal

Senare under dagen fälldes Navalnyj också i ett annat mål.

Det gällde anklagelser om förtal av en krigsveteran som har framträtt i en Kremlvänlig reklamvideo för ryska grundlagsändringar – och som fick Navalnyj att tala om honom som "en skam för landet" och "förrädare".

Straffet blev 850 000 rubel i böter (motsvarande drygt 95 000 kronor).

Navalnyj har i domstol vägrat att be om ursäkt till krigsveteranen, som han menar har utnyttjats för Kremls politiska vinning.

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han alltmer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen.