Navalnyjanhängare gripna i Moskva

2 500 personer har frihetsberövats under stödprotester i flera ryska städer för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. I Moskva – där tusentals samlats – frihetsberövades den välkända aktivisten Ljubov Sobol samt Navalnyjs hustru.

ANNONS
|

Protesterna i huvudstaden inleddes klockan 12 svensk tid på Pusjkintorget i centrala Moskva, varifrån demonstranterna planerar att tåga mot Kreml.

Redan en timme tidigare började polis gripa personer som anlänt till samlingsplatsen i förtid. Och vartefter folkmassorna vuxit har allt fler förts bort.

Bland de gripna i Moskva finns juristen och regimkritikern Ljubov Sobol, som står Navalnyj nära.

Även Navalnyjs hustru Julia Navalnaja har enligt egen uppgift frihetsberövats. På Instagram har hon lagt ut en bild av sig själv inifrån en polisbuss. Hon ska senare ha släppts fri.

Gripandena har dock inte stoppat protesterna – enligt Reuters utsända kunde demonstranterna i centrala Moskva vid 14.30-tiden räknas i tiotusental. Polisen uppger betydligt lägre siffror, omkring 4 000.

ANNONS

Bland slagorden märks "Putin är en tjuv" och i folkmassan syns skyltar med budskap som "Ryssland kommer att befrias".

Landsomfattande protester

Allt som allt har fler än 2 500 personer frihetsberövats i omkring 70 olika orter, enligt den fristående organisationen OVD-Info som för protokoll över polisens gripanden.

Navalnyjs anhängare har manat till landsomfattande protester och när dagen grydde i Sibirien, som ligger sju timmar före Moskva, strömmade tusentals ut på städernas gator.

I Jakutsk samlades oppositionella trots att temperaturen visade minus 50 grader celcius. I Vladivostok ropade demonstranter slagord som "Putin är en tjuv" och "Frige Navalnyj". Flera andra stöddemonstrationer väntas i resten av landet.

Navalnyj greps på flygplatsen när han den 17 januari återvände till Ryssland. Då hade han i flera månader vårdats i Tyskland efter att ha överlevt ett mordförsök i augusti, där nervgiftet novitjok användes.

Flera aktivister ur Navalnyjs närmaste krets greps redan på torsdagen, anklagade för att organisera olagliga sammankomster. Ryska myndigheter har varnat för att otillåtna demonstrationer kan "ses som ett hot mot den allmänna ordningen och omedelbart tryckas ned".

Film om "Putins palats"

Men många har ändå valt att sluta upp i den stödprotest som pågår i Moskva. Navalnyjs hustru Julia Abrosimova skrev inför demonstrationen på Instagram:

"För mig själv, för honom, för våra barn, för värderingarna och idealen vi delar".

ANNONS

Inför demonstrationerna släppte Navalnyjs team en film om det som påstås vara president Vladimir Putins enorma skrytpalats vid Svarta havets kust, med omfattande anklagelser om maktmissbruk och korruption.

Den två timmar långa videon har setts över 66 miljoner gånger.

Polisen griper en Navalnyjanhängare inför demonstrationen i Moskva.
Polisen griper en Navalnyjanhängare inför demonstrationen i Moskva. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som främsta oppositionsledare mot president Vladimir Putin och dennes styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. Han är sedan 2000 gift med juristen Julia Abrosimova och har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari 2021.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS