Oppositionsledare Alexej Navalnyj deltar på länk i domstolen i Moskva. Bilden är distribuerad av Moskvas domstols pressavdelning 31 maj.
Oppositionsledare Alexej Navalnyj deltar på länk i domstolen i Moskva. Bilden är distribuerad av Moskvas domstols pressavdelning 31 maj. Bild: AP/TT

Navalnyj kan dömas till tiotals år i fängelse

En ny rättegång mot redan fängslade oppositionsledaren Alexej Navalnyj kan leda till att han döms till ytterligare tiotals år i fängelse.

ANNONS
|

En förberedande förhandling som skulle hållas under onsdagen sköts utan att någon anledning gavs upp till nästa tisdag av domstolen i Moskva.

Rätten har nekat Navalnyjs advokater ytterligare tid för att kunna gå genom de mängder dokument som ligger till grund för målet. Rättegången rör anklagelser om extremism, vilka kallas "absurda" av Navalnyj och som han säger kan ge honom ett 30 år långt straff. En utredare har också, enligt Navalnyj, sagt att han kan komma att åtalas för terrorbrott, vilket kan ge honom livstids fängelse.

Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland i januari 2021, efter att ha blivit förgiftad i hemlandet och sedan återhämtat sig utomlands. Han greps omgående och har dömts till fleråriga straff flera gånger om i processer som allmänt anses vara politiskt motiverade.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS