Naturen hotar USA i väster, söder och norr

ANNONS
|

I Georgia uppmanas till ransonering av vatten. Men grannstaterna får fortfarande vatten utan restriktioner från Georgias viktigaste vattenförsörjare Lake Lanier.

USA är vant vid dramatisk väderlek med orkaner, virvelstormar, våldsamma åskväder, snöstormar, jordskred, jordbävningar och bränder till följd av extrem torka och hårda vindar. Det är ingen slump att väderrapporterna är detaljerade och noggranna och att det finns en speciell väderkanal på tv som enbart sysslar med att hålla sina tittare uppdaterade.

Varningssystem för orkaner, tyfoner och tsunamis finns på en rad platser och arbetsplatser och skolor stängs för att människor skall hinna hem också när mer vanliga oväder närmar sig. Efter orkanen Katrina ignorerar få myndigheternas varningar.

ANNONS

Det har inte varit så här torrt på 200 år i Kalifornien. Men från många andra platser rapporteras också om rekordvärme och rekordtorka. I huvudstaden Washington och området runt omkring har det inte varit så torrt och varmt på hundra år som denna oktober. Ett åskregn i fredags - efter tre veckor utan en droppe regn - gav inte den lindring som alla hoppats på.

Sydöstra USA och delar av de amerikanska sydstaterna är hårt drabbade sedan i somras och de flesta torkrekorden har slagits. Men även den amerikanska kornboden i Mellanvästern har allvarliga problem. Grödan har inte klarat den många månader långa värmen och bristen på regn. Ett antal virvelstormar har också dragit fram i en korridor från Mississippi upp till Stora Sjöarna med massiv förödelse som följd. De senaste virvelstormarna, tornados, kom i förra veckan vilket är ovanligt eftersom tornados vanligtvis är ett fenomen på våren.

Rapporterna från vattensystemet Stora Sjöarna är alarmerande eftersom vattennivån sjunkit arton centimeter jämfört med förra året. Det är den lägsta nivån sedan 1934. På grund av den sjunkande vattennivån har lastfartygen de senaste månaderna inte kunnat lastas lika tungt som tidigare, något som drabbat stål- och bilindustrin i området.

ANNONS

Risk för brist på Coca-cola

Men det är i Georgia och Alabama som torkan och bristen på vatten har blivit allt mer dramatisk de senaste veckorna. Myndigheterna anklagas för att inte ha tagit problemet ordentligt på allvar redan i somras då nivån i vattenreservoarerna började sjunka.

Där är Lake Lanier den nästan helt dominerande vattenförsörjaren. Men trots att varningsklockorna ringde i början av september tilläts en temapark skapa ett snölandskap i nästan 30-gradig värme med hjälp av 4,5 miljoner liter vatten ur sjön.

Det är först nu som Georgias invånare uppmanas att ransonera vatten och guvernör Sonny Perdue har proklamerat oktober som månaden för kortare duschtid. Coca-cola, med bas i Atlanta, fruktar att läskproduktionen måste dras ned. 14 000 personer som arbetat med trädgårds- och parkanläggningar har avskedats med hänvisning till torkan.

Irritationen växer bland invånarna i Georgia som tvingas spara vatten och som ser sina trädgårdar och odlingar torka. Grannstaten Alabama, som är ännu värre drabbat, får sitt vatten från Lake Lanier utan ransonering. Nu kommer dock allvarliga varningar om att Alabama inte kan expandera med nya bostadsområden och företag just med hänvisning till vattensituationen som kan komma att bli ännu allvarligare på sikt.

ANNONS

Klimatkrisen kopplas till torkproblemen och president George W Bush anklagas för att ha tagit alltför lättvindigt på varningssignalerna. Kalifornien har av presidenten förklarats som katastrofområde men Bush uppmanas av miljö- och klimatexperter över hela USA att ta dagens katastrofer på allvar och se dem som inledningen på en helt ny miljöpolitik.

ANNONS