Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Natos och FN:s ledare till Vita huset

I slutet av veckan träffar USA:s president Donald Trump cheferna för såväl Nato som FN – två organisationer han kritiserat skarpt.

På torsdag är det försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs tur att träda in i Vita huset och på fredag välkomnas FN:s generalsekreterare António Guterres.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under valrörelsen kallade Trump Nato för förlegat och han har upprepade gånger argumenterat för att försvarsalliansens övriga medlemmar måste ta ett större ekonomiskt ansvar. Enligt Vita huset ska de båda männen diskutera terrorbekämpning och alliansens kommande toppmöte, men en inte alltför avancerad gissning är att Stoltenberg även vill prata om Trumps beslut att backa ur det globala kärnenergiavtalet med Iran. De håller en gemensam presskonferens i Vita husets rosenträdgård klockan 21 svensk tid.

Iran samt USA:s kontroversiella flytt av sin Israelambassad till Jerusalem lär även skugga mötet med FN:s generalsekreterare Guterres dagen därpå. Ambassadflytten har lett till starka reaktioner inom FN.

Enligt Vita huset ser Trump, som minskat anslagen till världssamfundet, fram emot att diskutera hur FN kan bli mer effektivt. Läget i Nordkorea och Syrien står också på agendan vid mötet med FN-chefen.