Nato vill öppna kontor i Japan – Frankrike tveksamt

Nato vill öppna ett sambandskontor i Tokyo, vilket skulle vara historiskt. Det skulle vara det första kontoret för den nordatlantiska militäralliansen i Asien, men medlemslandet Frankrike är tveksamt. Samtidigt reagerar Kina med ilska.

ANNONS
|

Nato har föreslagit att militäralliansen ska öppna ett sambandskontor i Tokyo, rapporterar The Guardian. Men medlemslandet Frankrike är tveksamt till förslaget. President Emmanuel Macron har sagt att det ”vore ett misstag” att öppna ett kontor i Japan.

Om ett kontor öppnas i Tokyo är det unikt. Det skulle vara Natos första kontor i Asien och det hela ses som ett svar på ett spänt läge med Kina och Ryssland. Militärsamarbetet mellan Kina och Ryssland ser ut att fördjupas och i tisdags sågs rysk och kinesisk militär tillsammans patrullera Japanska havet och Sydkinesiska havet. Något som resulterade i att Japan och Sydkorea svarade med att skicka dit stridsflyg som spanade på patrullen.

ANNONS

Ett Natokontor i Tokyo menar organisationen skulle göra det lättare att samarbeta med alliansens samarbetspartners i Asien. Men Frankrike tycks se risker med att provocera Kina på det här sättet och samtidigt poängterar en fransk tjänsteman för Financial Times om vad Nato faktiskt är.

Kinesisk ilska

– Bokstäverna i Nato står för ”nordatlantisk”, och både artikel fem och sex i stadgarna begränsar alliansen tydligt till norra Atlanten, säger den anonyma tjänstemannen till Financial Times.

– Det finns inget Natokontor i regionen. Om Nato behöver få reda på situationen i en region kan man använda sig av (medlemsländernas) ambassader som är till för den här typen av kontakter, säger han till Financial Times.

Även Kina tycks vara inne på Frankrikes linje och har reagerat med ilska på Nato-förslaget.

– Asien ligger bortanför den geografiska omfattningen som inkluderar Nordatlanten, säger Wang Wenbin, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, enligt japanska medier.

För att Nato ska kunna öppna upp kontoret måste samtliga 31 medlemsländer godkänna förslaget. Frankrike skulle alltså på egen hand kunna stoppa förslaget.

LÄS MER:Fler är positiva till Nato

LÄS MER:Alf Svensson: Ungern godkänner Sverige

LÄS MER:Tätt med PKK-flaggor under Nato-protest

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS