Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nato stannar i Libyen månaden ut

Nato planerar att avsluta insatsen i Libyen den 31 oktober. Formellt beslut fattas i nästa vecka efter konsultation med FN och det libyska övergångsrådet NTC. Mahmud Jibril, den libyska övergångsregimens premiärminister, säger att val till en ny nationell kongress bör hållas inom åtta månader.

-Vi har tagit ett preliminärt beslut att avsluta operationen den 31 oktober, sade, sade Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen efter långa överläggningar i Bryssel mellan de 28 Nato-ambassadörerna. -Vi gjorde vad vi hade sagt att vi skulle göra, sade Nato-chefen vid en presskonferens i Bryssel.

Mötet i Bryssel drog enligt Rasmussen ut på tiden eftersom det handlade om "allvarliga saker" och att Nato måste fatta alla beslut i full enighet. Det stod under kvällen klart att det rått oenighet under mötet i Bryssel.

Enligt uppgifter till Ritzau ville Kanada som enda land omedelbart avsluta operationen i Libyen medan bland annat Frankrike ville ha mer tid.

Flera länder sade sig vara tveksamma till ett snabb tillbakadragande då det kan uppfattas som om Nato reagerat direkt på Muammar Gaddafis död på torsdagen, trots att Natos mål inte var Gaddafi utan att skydda civilbefolkningen, skriver Ritzau.

Rasmussen vägrade att ansluta sig till uppmaningen från FN, Röda Korset och Amnesty International om en formell undersökning av omständigheterna kring Gaddafi död.

-NTC har utlovat ett fritt och demokratiskt samhälle. Vi tar för givet att de lever upp till sina internationella skyldigheter. Och det är upp till de libyska myndigheterna att avgöra om det finns ett behov av en utredning eller inte.

Alliansen har enligt egna beräkningar genomfört 26 156 överflygningar och 9 634 flyganfall sedan 31 mars.

Samtidigt har FN:s säkerhetsråd inlett diskussionerna om att häva flygförbudszonen som infördes över Libyen i mars. Enligt diplomater väntas det ske efter konsultation med libyska övergångsrådet NTC.

Diskussionerna inleddes efter att Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen meddelat alliansens planerar att avsluta sina operationer i luften och till havs i slutet av oktober.

Den ryske FN-ambassadören sade att han under ett möte bakom stängda dörrar lämnat ett förslag till resolution om att häva flygförbudet. Han sade sig vara glad över att rådet beslutat att ta upp frågan.

Andra diplomater sade att det är viktigt att samråda med övergångsregeringen, vilket ryssarna inte gjort.

Ryssland har tillsammans med några andra medlemmar i rådet anklagat Väst för att ha missbruka beslutet för att genomföra "regimskifte" i Libyen, men på fredagen tycktes alla lättade över att kriget såg ut att vara så gott som över.

I enlighet med tidigare löften säger Jibril att han ska avgå nu när övergångsrådet tagit kontroll över landet, rapporterar Reuters.