Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov utlovar "ett kraftfullt svar" på USA:s beslut att utvisa 60 ryska diplomater. Arkivbild.

Nato stänger av sju ryska diplomater

Även försvarsalliansen Nato väljer att straffa Ryssland efter nervgiftsattacken mot ex-spionen i Storbritannien. Moskva varnar för ett resolut svar till de länder som har beslutat att utvisa ryska diplomater.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelade på en presskonferens i Bryssel under eftermiddagen vilka åtgärder försvarsalliansen valt att vidta mot Ryssland:

- Jag har i dag dragit tillbaka ackrediteringarna från sju ryska Nato-diplomater, säger Stoltenberg.

Nato drar även ner det maximala antalet ryska diplomater vid landets Nato-delegation till 20, berättar Stoltenberg. Samtidigt betonar han att beslutet inte förändrar försvarsalliansens politik gentemot Ryssland.

- Nato är fortsättningsvis inställt på ett tvåstegsarbete: ett starkt försvar och en öppenhet till dialog, säger Stoltenberg.

- Men det här skickar ett starkt budskap till Ryssland om att deras farliga och ansvarslösa uppträdande medför kostnader och konsekvenser. Jag tror att Ryssland har underskattat Natos enighet, säger generalsekreteraren i Bryssel.

"Knölaktigt beteende"

Tidigare har totalt 27 länder meddelat att de kommer att utvisa sammanlagt över hundra ryska diplomater som ett svar på nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal i Storbritannien. Bland dem finns många EU-länder, men även bland andra Australien har sällat sig till skaran och utvisar två diplomater. USA utvisar 60 ryssar som beskrivs som "spioner".

Moskva har – mot sitt nekande – pekats ut för attacken mot Skripal. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade på tisdagen att de samordnade besluten om utvisning av ryska diplomater är ett resultat av "kolossala påtryckningar" från USA.

- Vi kommer att svara, var så säkra! Ingen kan stå ut med så knölaktigt beteende och vi kommer inte att göra det, sade Lavrov.

Symmetriskt svar

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov hotar i sin tur med "ett kraftfullt svar" speciellt riktat till USA. Men han påpekar samtidigt att dörren fortfarande är öppen för strategiska samtal mellan Moskva och Washington, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kreml har tidigare sagt att Ryssland inte vill bli inblandat i någon kapprustning, utan hellre vill försöka hitta vägar framåt för att lösa den diplomatiska krisen.

- Det blir mer besvärligt nu, eftersom Ryssland måste svara, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Rysslandsavdelningen på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

- De kommer troligtvis att utvisa lika många diplomater. För Ryssland blir det mer kännbart eftersom det handlar om så många diplomater från så många olika länder.

Europeisk enighet

Förutom ett rent administrativt problem är den samstämmiga europeiska linjen dåliga nyheter ur rysk synvinkel.

- Det här visar på en enighet i Europa, trots brexit, där man anser att det här gick över gränsen. Det är det som jag tror att Ryssland reagerar starkast på, säger Vendil Pallin.

Samtidigt som de diplomatiska relationerna med västländer utmanas måste Vladimir Putin hantera en annan kris på hemmaplan. Där tar den förödande branden i Kemerovo mycket av presidentens kraft.

- I Ryssland är det branden som är den stora krisen, som Putin måste reagera först på, säger Vendil Pallin.