En Kfor-soldat i staden Zvecan på tisdagen.
En Kfor-soldat i staden Zvecan på tisdagen. Bild: Dejan Simicevic/AP/TT

Nato förstärker i Kosovo efter förnyat våld

Efter den senaste tidens oro i norra Kosovo meddelar Nato att man skickar förstärkningar till området i form av reservstyrkan ORF. "Våldet måste upphöra och alla sidor måste upphöra med handlingar som underminerar freden", meddelar organisationen.

ANNONS

Beskedet kommer dagen efter att 30 soldater ur den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor skadats i sammandrabbningar med etniska serber i staden Zvecan.

"Utplaceringen av fler Nato-soldater i Kosovo är en försiktighetsåtgärd för att säkra att Kfor har den kapacitet styrkan behöver för att kunna upprätthålla säkerheten i enlighet med vårt mandat från FN:s säkerhetsråd", heter det i ett uttalande.

Utöver de styrkor som nu sätts in i Kosovo har ytterligare soldater försatts i ökad beredskap att kunna rycka ut med en veckas varsel.

30 skadade

Kfor-soldaterna skadades när när etniska serber försökte ta sig in i ett kontor som tillhör en nyligen vald borgmästare i staden Zvecan. Demonstranterna använde då blanda annat tårgas mot Kfor-styrkan.

ANNONS

30 Kfor-soldater från Italien och Ungern skadades. "De ådrog sig frakturer och brännskador efter att brandbomber exploderat", uppgav Kfor i ett uttalande.

Tio av soldaterna är enligt ländernas utrikesdepartement allvarligt skadade.

I ett separat skriftligt uttalande fördömde Nato händelserna:

"De här attackerna är helt oacceptabla. Våldet måste omedelbart upphöra. Vi ber samtliga parter att inleda en dialog och undvika handlingar som kan göra situationen än mer spänd".

De etniska serberna kräver att Kosovopolisens styrkor omedelbart ska dra sig tillbaka och att de tillsatta borgmästarna i fyra städer i norra Kosovo ska avsättas.

Borrell oroad

Sedan i fredags, då den nye borgmästaren i Zvecan skulle sväras in, har situationen förvärrats och polis har använt tårgas mot demonstranter vid flera tillfällen

Borgmästarna valdes i april i val som kosovoserberna bojkottade och bara 3,4 procent av befolkningen lade sina röster.

Kosovo utropade självständighet 2008, men Serbien har inte accepterat utbrytningen. I den serbdominerade norra delen av Kosovo är motståndet mot centralstyret stort.

Även EU bevakar med oro situationen i norra Kosovo.

– Vi har redan för mycket våld i Europa i dag. Vi har inte råd med ännu en konflikt, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på tisdagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS