Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett tal framför en bild på republikens grundare Mustafa Kemal Atatürk. Båda männen framställdes som fiender i samband med en Natoövning, hävdar Erdogan. Arkivbild

Nato ber Turkiet om ursäkt efter Norgeövning

Nato ber om ursäkt efter en incident under en övning i Norge som fått Turkiet att kalla hem 40 soldater. Enligt den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan utmålades han och landsfadern Mustafa Kemal Atatürk som fiender under övningen.

"Incidenterna var resultatet av en individs handlingar och speglar inte Natos åsikter", säger Natos generalsekreterare i ett skriftligt uttalande.

Han ber samtidigt om ursäkt för "den anstöt som väckts" och försäkrar att den ansvariga personen plockats bort från övningen och att en utredning om händelsen inletts.

Det rör sig inte om en Natoanställd, utan om en person tillhörande en underentreprenör, enligt uttalandet. "Det är upp till de norska myndigheterna att besluta om eventuella disciplinära åtgärder", fortsätter Stoltenberg.

Måltavlor

Erdogan berättade att Turkiet beslutat sig för att dra tillbaka 40 soldater från övningen under ett tal i Ankara. Utan att gå in på detaljer nämnde han att hans eget namn och en bild på Atatürk använts för att beskriva den imaginära fienden under övningen, som ska ha ägt rum under torsdagen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Nato konstaterar kort och gott att övningen hölls "nyligen" vid Natos Joint Warfare Center i Stavanger. Norska försvarsmakten preciserar att det med största sannolikhet handlar om övningen Trident Javelin.

Långtida medlem

- Det är en övning mellan högkvarteren, utan soldater på marken. Den genomförs i Natoregi, säger Brynjar Stordal, talesperson för norska försvarsmakten, till TT, och hänvisar frågor om incidenten till Nato.

TT: Kände ni till att Turkiet dragit tillbaka soldater?

- Nej, jag kände inte till detta förrän nu då jag fått frågor om det.

Turkiet har varit medlem i Nato sedan 1952. Den senaste tiden har spänningarna dock ökat mellan Ankara och Västmakterna inom militäralliansen efter Turkiets hårdföra svar på kuppförsöket i landet förra sommaren.