Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nationalister får gehör i Vita huset

Efter att Donald Trump valdes till USA:s president vädrar vita nationalister och andra högerextrema i den så kallade alt-rightrörelsen morgonluft. Genom Trumps chefsstrateg Steve Bannon kan de få en direktlänk till Vita huset.

Scenen bär kusliga paralleller till historien: Richard Spencer, ideologen som ses som alt-rightrörelsens grundare, tar till orda vid en konferens i Washington DC i helgen: Ur Spencers mun kommer en tirad av rasistiska utspel, bland annat. Amerika, säger han, hör till de vita "solens barn" – en erövrande och skapande ras som nu, i Donald Trumps era, väcks upp. Talet, som målande beskrivs i bland andra The Atlantic, avslutas med att flera åhörare gör en naziliknande hälsning med armen utsträckt.

"Hail Trump" och "Hail victory", skanderas. Slagorden kan översättas med "hylla Trump/segern" men också ses som en anspelning på nazisternas "Heil Hitler"

Höger om höger

Det är just Spencer som anses ha myntat begreppet alt-right eller alternativhögern, som är en paraplybenämning på en skara högerextremistiska rörelser. Vissa är antisemitiska, andra islamofobiska eller öppet rasistiska och flera kvinnofientliga. Gemensamt för dem är teorier om vit överhöghet samt åsikten att de är "under attack" av multikulturella krafter som använder det "politiskt korrekta" för att underminera vitas ställning.

Rörelsen befinner sig långt till höger om "vanliga" konservativa republikaner och har på många plan brutit med dem. Till exempel är många av dess isolationistiska förespråkare kritiska mot den republikanske presidenten George W Bushs krig i Afghanistan och Irak. Anhängarna, liksom Donald Trump, är också misstänksamma mot frihandel – som omfamnas av USA:s "vanliga" konservativa.

Själv har Spencer, som till vardags driver den nationalistiska tankesmedjan National Policy Institute, beskrivit rörelsen som bred och en plats för flera tankeyttringar.

"Hotad" kultur

- Där finns såväl vita nationalister som neonazister. Gemensamt för dem är att de tror att Amerika är ett land för vita och att den härskande kulturen är hotad av all multikulturalism, säger Richard Himelfarb, statsvetare vid Hofstra University i New York, till TT.

Himelfarb, som själv är politiskt konservativ men inte stödde Donald Trump i presidentvalet, säger att det riskabla med kampanjen och tillsättningen av Bannon är att altright-rörelsens åsikter kommer ut i ljuset och kan normaliseras. Bannon var tidigare chef för nyhetssajten Breitbart som beskrivits som en plattform för alt-right-åsikter.

- Det är farliga krafter som släpps lösa, säger Himelfarb och lägger till att Trump fram till nu inte fördömt och tagit avstånd från "galenskaperna" tillräckligt snabbt och kraftigt.

I en intervju med tidningen The New York Times i går, i ljuset av Richard Spencers tal, tog Donald Trump dock avstånd från alt-rightrörelsen.

- Jag vill inte ge gruppen energi och jag förnekar dem, sade han till en grupp reportrar.

Utnämningen av Bannon däremot försvarades.

- Om jag trodde att han var rasist eller tillhörde alt-right hade jag inte ens tänkt på att anlita honom, sade USA:s blivande president.

"Ekonomisk nationalist"

I en intervju med Hollywood Reporter strax efter valet beskrev Bannon sig som ekonomisk nationalist men inte vit nationalist. Amerikanska medier konstaterar dock att Breitbart under hans tid som vd blivit allt mer extrem. Bland andra tidsskriften Forbes beskriver innehåll som är öppet kvinnofientligt, antisemitiskt och invandrarfientligt.

Alt-right-rörelsen har uppskattningsvis färre än 30 000 anhängare – i ett land med 330 miljoner invånare. Men dess argument har spridits effektivt via främst memes, bloggar och på Twitter, och för dess företrädare är Breitbart mycket betydelsfullt.