Nasas rymdkapsel Orion återvänder från månen. Syftet är att bana väg för astronauter att återigen besöka månen.
Nasas rymdkapsel Orion återvänder från månen. Syftet är att bana väg för astronauter att återigen besöka månen.

Nasas nya forskningsfarkost återvänder från månen

Det är 50 år sedan människan senast var på månen. Nu jobbar Nasa för att ta oss dit igen. På söndagskvällen, svensk tid landade rymdfarkosten Orion i Stilla havet. ”Amerikas nya biljett till månen och vidare” säger speakern från Nasas kontrollrum vid landningen av raketen.

ANNONS
|

På söndagskvällen, svensk tid landade Nasas nya forskningsfarkost Orion i Stilla havet utanför den mexikanska delstaten Baja California vid gränsen mot USA, efter att ha återvänt från månen. Farkosten är en del i det amerikanska rymdprogrammet Artemis, med sikte på att sätta människor på månen igen år 2025 eller 2026.

"Jag är överväldigad," sa NASA-chefsadministratör Bill Nelson efter landningen. "Det här är en extraordinär dag."

Landningen är en av de viktigaste och farligaste delarna i försöket att säkerställa att Orion är redo att flyga astronauter. Farkosten guppar nu i Stilla havet och kommer att tas upp av NASA omkring klockan 21, svensk tid efter att ytterligare data och tester har samlats in från farkosten.

ANNONS

"Får högsta betyg”

Under resan var farkosten obemannad där astronauter ersatts med dockor i mänsklig storlek. Med ombord fanns fler mätinstrument och simulerad mänsklig hud för att mäta hur mycket kosmisk strålning som tränger in i raketen och kan påverka astronauterna.

Uppskjutningen genomfördes 16 november. Raketen har under 25 dagar cirkulerat två varv runt månen, 2 miljoner kilometer. Farkosten har gått i en elliptisk bana runt månen som Nasa på sikt hoppas kunna bygga rymdstationer på.

Det är en långdragen resa där raketen färdas 64 000 kilometer från månen. Det är längre bort än vad någon rymdfarkost designad för att bära människor någonsin tidigare har varit.

Bill Nelson från Nasa ger försöket högsta betyg:

"Om jag var lärare skulle jag ge det ett A-plus”.

Nästa destination: Mars

Om allt går som det ska planerar Nasa en ny uppskjutning, Artemis II redan i maj 2024 som ska färdas i en liknande rutt som Artemis I. Då med fyra astronauter – tre från Nasa och en från Kanada, som också ingår i projektet.

Just nu planeras även den tredje uppskjutningen år 2025 som innebär att en människa kommer att sätta sina fötter på månen igen. Nasa skriver på sin hemsida att den första kvinnan på månen kommer att ingå i besättningen.

ANNONS

Till Sveriges Radio säger Olle Norberg, generaldirektör för institutet för rymdfysik att människans återkomst till månen och vidare är en ny epok för rymdfarten. För nästa mål på horisonten – är Mars.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS