Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nasa: Vi är inte ensamma

Det är väldigt osannolikt att vi är ensamma i universum, hävdar forskare på NASA som tror att vi kommer hitta utomjordiskt liv inom tjugo år.

Det var vid en konferens i Washington i början på veckan som forskare på Nasa diskuterade möjligheterna att hitta planeter som liknar jorden.

– Jag tror att vi inom 20 år kommer att få reda på att vi inte är ensamma i universum, sade Kevin Hand, astronom vid Nasa.

I början på 2014 upptäckte Nasas Keplerteleskop en planet, Kepler-186f, som liknar jorden till sin storlek och har en omloppsbana kring en stjärna som påminner om vår sol. Nasa tror att Kepler-186f är den första av flera jordliknande planeter som kommer att upptäckas de kommande åren.

– Astronomer tror att varje stjärna i Vintergatan har minst en planet. Inom en snar framtid kommer människor kunna peka på stjärnor och säga att den stjärnan har en planet som liknar jorden, säger Sara Seager, professor vid Nasa.

Sedan Kepler togs i bruk 2009 har Nasa upptäckt mer än 5000 möjliga planeter, varav närmare 2000 har bekräftats. Enligt Nasa kan det finnas livsformer på inte mindre än 100 miljoner planeter i universum.

– Det är mycket osannolikt att vi skulle vara ensamma i universums gränslösa vidsträckthet, sade Charles Bolden, chef för Nasa vid konferensen som publicerat på youtube.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.