Nasa har upptäckt ny jordliknande planet

USA:s statliga rymdorganisation Nasa har med hjälp av sin satellit Tess upptäckt en ny planet av jordens storlek där det kan finnas vatten.

ANNONS
|

Planeten, som döpts till "TOI 700 d" ligger relativt nära jorden – bara omkring 100 ljusår bort.

– Tess byggdes och sköts upp just med uppdraget att hitta planeter i jordens storlek med omloppsbanor kring stjärnor i närheten, säger Paul Hertz vid Nasas avdelning för astrofysik.

Nasas planetspanare Tess under uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida den 18 april 2018. Arkivbild.
Nasas planetspanare Tess under uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida den 18 april 2018. Arkivbild. Bild: John Raoux/AP/TT

Planeten är omkring 20 procent större än jorden och det tar den 37 dagar att snurra runt sin omloppsbana. Den bedöms ligga på ett avstånd från sin stjärna som möjliggör förekomsten av vatten i flytande form på planetens yta.

Det återstår att se vad TOI 700 d består av. I en av flera datorsimuleringar som forskarna genomfört utifrån de få parametrar som ännu är kända beskrivs en planet täckt av hav och med koldioxidtät atmosfär av liknande typ som tros ha omgärdat Mars i dess ungdom.

ANNONS
Ligger relativt nära jorden – bara omkring 100 ljusår bort.
Ligger relativt nära jorden – bara omkring 100 ljusår bort. Bild: Nasa
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS