Nasa-farkosten lyckades – asteroiden ur kurs

Nasas experimentet för att förbereda jorden på framtida asteroidnedslag lyckades. Asteroiden som rammades av en rymdfarkost är nu ur sin omloppsbana.

ANNONS
|

För två veckor sedan rammade rymdfarkosten Dart (Double asteroid redirection test) en ofarlig asteroid miljontals mil bort. Nu meddelar Nasa att det lyckades – asteroiden är ur kurs.

Asteroiden utgjorde inget hot mot jorden utan experimentet genomfördes för att testa ett nytt typ av försvar för att skydda jorden. I framtiden ska kunskapen kunna användas för att ramma asteroider och andra hot som närmar sig.

– Det här uppdraget visar att Nasa försöker vara redo på allt som universum kastar på oss, säger Nasa-administratören Bill Nelson, enligt The Guardian.

Rymdfarkosten sköts upp 24 november 2021 från Kalifornien. I 10 månader färdades den innan den träffade asteroiden Dimorphos den 26 september. Men inte förrän nu kunde det konstateras att operationen lyckats ta asteroiden ur sin omloppsbana.

ANNONS

Dart kolliderade med asteroiden i 22 500 kilometer i timmen och förändrade omloppsbanan med 32 minuter. Minimikravet för att det skulle räknas som att omloppsbanan förändrats var 72 sekunder.

LÄS MER:Lyckad Nasa-krock med asteroid

LÄS MER:Nasa släpper bilder på asteroidkrock

LÄS MER:Space X-raket lyfte från USA – med ryss ombord

ANNONS