Under sommaren har allt fler partikamrater fört fram krav på nytt ledarskap inom Demokraterna.
- Det här är större än en enskild person, vi behöver en ny generation ledare som är ärlig när det gäller de problem vi står inför, sade Seth Moulton, demokratisk representanthusledamot från Massachusetts, till tv-kanalen CNN i juli.
Diskussionen sker i ljuset av de viktiga mellanårsvalen till kongressen den 6 november. I nuläget har Republikanerna majoritet i både senaten och representanthuset, något Demokraterna hoppas ändra på.
Mer inflytande
Pelosi har lett sitt parti i representanthuset sedan 2003 något som emellanåt frustrerat yngre ledamöter som vill klättra på ledarskapsstegen, skriver tidningen The Washington Post. Även kammarens mäktiga arbetsutskott för svarta ledamöter (CBC) vill ha mer inflytande. En av dem, South Carolina-ledamoten James Clyburn, har erbjudit sig att ställa upp som talman eller minoritetsledare om stödet för Pelosi sviktar.
Den amerikansksvenska statsvetaren och pr-konsulten Elizabeth Walentin, som tidigare varit aktiv inom Demokraterna, säger sig vara förvånad över hur starka påhoppen mot Pelosi är.
- Jag får en känsla av att konflikterna omkring henne växer, säger hon och tillägger att den 78-åriga Kalifornienpolitikern representerar partiets "gamla garde".
- Att förlita sig på Pelosi, (ex-vicepresident) Joe Biden och (senator) Elisabeth Warren som räddare från Trump är ingen bra strategi. De är alla i svensk pensionsålder, säger Walentin.
Vill bygga bro
Hon tror dock att man är medveten om detta inom Demokraterna, i synnerhet efter Hillary Clintons smärtsamma förlust i presidentvalet 2016. Yngre förmågor som senatorerna Cory Booker och Kamala Harris lyfts fram och förekommer i spekulationerna om vem som blir partiets nästa presidentkandidat. Pelosi har också antytt att hon vill bygga en bro till framtida ledare.
En Gallupmätning från i somras kan dock ha varit något av en kalldusch för henne. Den visar att enbart 29 procent av väljarna i stort och 55 procent av de demokratiska väljarna har en positiv syn på minoritetsledaren. Det sistnämnda är den lägsta noteringen sedan 2009, enligt opinionsinstitutet.