Demokraternas minoritetsledare i representanthuset, Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi.
Demokraternas minoritetsledare i representanthuset, Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi.

Nancy Pelosi balanserar på slak lina

Hon har varit talman, minoritetsledare och president Trumps slagpåse. Efter 30 år i representanthuset sviktar dock stödet i de egna leden för Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi.

ANNONS
|

Under sommaren har allt fler partikamrater fört fram krav på nytt ledarskap inom Demokraterna.

- Det här är större än en enskild person, vi behöver en ny generation ledare som är ärlig när det gäller de problem vi står inför, sade Seth Moulton, demokratisk representanthusledamot från Massachusetts, till tv-kanalen CNN i juli.

ANNONS

Diskussionen sker i ljuset av de viktiga mellanårsvalen till kongressen den 6 november. I nuläget har Republikanerna majoritet i både senaten och representanthuset, något Demokraterna hoppas ändra på.

Mer inflytande

Pelosi har lett sitt parti i representanthuset sedan 2003 något som emellanåt frustrerat yngre ledamöter som vill klättra på ledarskapsstegen, skriver tidningen The Washington Post. Även kammarens mäktiga arbetsutskott för svarta ledamöter (CBC) vill ha mer inflytande. En av dem, South Carolina-ledamoten James Clyburn, har erbjudit sig att ställa upp som talman eller minoritetsledare om stödet för Pelosi sviktar.

Den amerikansksvenska statsvetaren och pr-konsulten Elizabeth Walentin, som tidigare varit aktiv inom Demokraterna, säger sig vara förvånad över hur starka påhoppen mot Pelosi är.

- Jag får en känsla av att konflikterna omkring henne växer, säger hon och tillägger att den 78-åriga Kalifornienpolitikern representerar partiets "gamla garde".

- Att förlita sig på Pelosi, (ex-vicepresident) Joe Biden och (senator) Elisabeth Warren som räddare från Trump är ingen bra strategi. De är alla i svensk pensionsålder, säger Walentin.

ANNONS

Vill bygga bro

Hon tror dock att man är medveten om detta inom Demokraterna, i synnerhet efter Hillary Clintons smärtsamma förlust i presidentvalet 2016. Yngre förmågor som senatorerna Cory Booker och Kamala Harris lyfts fram och förekommer i spekulationerna om vem som blir partiets nästa presidentkandidat. Pelosi har också antytt att hon vill bygga en bro till framtida ledare.

En Gallupmätning från i somras kan dock ha varit något av en kalldusch för henne. Den visar att enbart 29 procent av väljarna i stort och 55 procent av de demokratiska väljarna har en positiv syn på minoritetsledaren. Det sistnämnda är den lägsta noteringen sedan 2009, enligt opinionsinstitutet.

TT

Bakgrund: Opinionsläget och mellanårsvalet

Mellanårsvalet till kongressen äger rum den 6 november. Då ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt en tredjedel av senatens 100 ledamöter väljas om. I dag har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten. Det parti som har majoriteten i representanthuset utser dess talman.

I nuläget uppger 46,9 procent av amerikanerna att de stödjer Demokraterna inför kongressvalet medan 40,3 procent ställer sig bakom Republikanerna, enligt en sammanställning av tio aktuella mätningar som Real Clear Politics låtit göra.

Lokala frågor spelar dock stor roll för många väljare i kongressvalet, så hur det kommer att gå i höst är svårt att förutse. I nuläget anses Demokraterna ha 45 och Republikanerna 48 förhållandevis säkra platser i senaten. När det gäller sju platser står det och väger mellan partierna. Motsvarande siffror för representanthuset är 199 "säkra" demokratiska platser och 193 republikanska. I 43 fall står det och väger opinionsmässigt.

I nuläget tycker enbart 16,6 procent av amerikanerna att kongressledamöterna gör ett bra jobb medan 71,6 procent är av motsatt åsikt.

President Donald Trumps förtroendesiffror har ökat sedan årsskiftet. I nuläget tycker 43,5 procent att han gör ett bra jobb.

Källa: Real Clear Politics

ANNONS