Nakenaktivister slaktade får i Auschwitz

ANNONS
|

Auschwitz förintelseläger anlades under andra världskriget under Nazitysklands ockupation av Polen.

Idag är lägret ett museum som varje år besöks av bland andra svenska skolklasser för att sprida kunskapen om förintelsen då sex miljoner människor, mestadels judar, dödades i olika förintelseläger.

Auschwitz är dettyskanamnet på denpolskastadenOświęcimsom ligger väster om storstaden Krakow i sydöstra Polen. Lägret var det största koncentrations- och förintelselägret i Nazityskland och över en miljon människor dödades eller miste livet innanför lägrets stängsel där fångarna möttes av budskapet "Arbeit macht frei" vid grindarna.

Under fredagen rapporterar nyhetsbyrån AFP att 14 människor mellan 20 och 27 år omhändertagits efter att ha slaktat ett får inne på området.

ANNONS

Klädde av sig nakna

Efter att de slaktat fåret uppger AFP, som hänvisar till ett pressmeddelande frånmuseet i Auschwitz, att de 14 personerna klädde av sig nakna och kedjadefast sig vid ingången till lägret där de ikoniska bokstäverna som bildar "Arbeit macht frei" är uppsatta.

Vad och vilka som ligger bakom det som verkar vara någon form av manifestation är fortfarande oklart.

– Det här är första gången som någons sådant här händer vidAuschwitz. Jag har ingen aning vilketmotiv de har haft, säger Auschwitzmuseichef Piotr Cywinski.

Enligt lokala medier uppges de 14 personerna ha filmat aktionen med hjälp av en drönare.

Personerna har nu omhändertagits av polisen som larmades till platsen av vakter vidAuschwitz.

– Individerna har körts till en polisstation för förhör. En stor grupp poliser befinner sig vid platsen, berättade den lokala presstalesperson för polisen, Malgorzata Jurecka,för AFP efter händelsen.

Jurecka uppgav då också att åklagare kontaktats efter att gruppen omhändertagits.

"Vanhelgande"

Polens högsta rabbin,Rabbi Michael Schudrich, uppger att handlingen är oacceptabel oavsett vilket motiv de 14 aktivisterna har haft med sin handling.

Han menar attAuschwitz inte ska bli ihågkommet för politiska eller moraliska ställningstaganden och att fredagens handling är en skymf.

– Tyskarna använde Auschwitz för att försöka förinta detjudiska folket. Alla sådana här handlingar är ett vanhelgande av minnet över alla som dödades, judar, polacker, sovjetiska krigsfångar, romer och andra, sägerRabbi Michael Schudrich till AFP.

ANNONS

ANNONS