Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Andrea Nahles, som spås bli vald till tyska Socialdemokraternas partiledare på söndag. I bakgrunden partikamraten och finansministern Olaf Scholz. Arkivbild.

Nahles favorittippad då SPD väljer ny ledare

Den segertippade gruppledaren – eller utmanaren från Flensburg? I helgen samlas tyska Socialdemokraterna i Wiesbaden för att välja ny ordförande. En sak är säker: Nästa partiledare blir en kvinna.

Valet i Wiesbaden ses av många som avgjort på förhand. Redan i februari gav partiledningen sitt enhälliga stöd till Andrea Nahles som efterträdare till Martin Schulz, vars tid vid rodret präglades av turbulens och opinionssiffror i fritt fall.

Nahles är gruppledare i förbundsdagen och har ofta beskrivits som en del av partiets vänsterflygel, men hon tillhörde ja-lägret i den infekterade debatten om ett förnyat regeringssamarbete med Angela Merkels kristdemokrater (CDU). Merkels parhäst Annegret Kramp-Karrenbauer, nyvald partisekreterare för CDU, har hyllat henne som "en pålitlig motpart".

Den favorittippade gruppledaren utmanas av Simone Lange, borgmästare i Flensburg, som något oväntat meddelade sin kandidatur tidigare i år. Lange har kritiserat koalitionen med Merkels kristdemokrater, och anklagar Nahles för att ha misslyckats med att förnya partiet under sin tid som generalsekreterare. Hon står i många frågor ännu mer till vänster än Nahles.

Valet av ordförande är enda programpunkten under söndagens partikongress, som inleds klockan elva på förmiddagen.