Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Nödläge utlyst i västra Kanada efter skyfall

Nödläge har utlysts i provinsen British Columbia i västra Kanada sedan rekordskyfall de senaste dagarna orsakat stora översvämningar och jordskred. Flera människor och djur befaras ha omkommit.
Översvämningarna kan delvis spåras till skogsbränder och rekordvärme i somras.

Alla större vägar till och från regionen kring landets tredje största stad Vancouver är avskurna. Liknande översvämningar har inte skett på fler hundra år, enligt provinsledaren John Horgan.

– Det här har varit en fruktansvärd katastrof, men jag vet det här: som kanadenasare så håller vi ihop. Jag vill komma ur det här. Jag ska bygga en starkare och bättre provins och ett starkare och bättre land, sade Horgan, enligt The Guardian.

En person har hittills påträffats död i ett jordskred och tusentals djur befaras ha drunknat. Och myndigheterna är rädda att antalet dödsfall kommer att fortsätta stiga.

– Vi tror att fler dödsfall kommer att bekräftas de kommande dagarna, säger Horgan.

Borgmästaren i staden Abbotsford, Henry Braun, är orolig över att pumparna inte ska klara av det höga trycket. Om de misslyckas kan det bli katastrofala resultat, menar han.

– Jag är inte orolig för dagens regn. Det jag är orolig över är nästa vecka, och vad som kommer, säger han till The Guardian.

Militären inkallad

Regeringen har kallat in landets försvar för att med hjälp av militärhelikoptrar undsätta människor och flyga in leveranser. I måndags räddades runt 300 bilister som hade tillbringat natten i sina bilar efter att ha fastnat på motorvägen.

– Vi kommer att finnas där under uppröjningsarbetet och återuppbyggnaden, lovar premiärminister Justin Trudeau, som för närvarande är på besök i Washington DC i USA.

Samhällen i västra Kanada rustar för fler skador och hundratals trupper har satts in för att hjälpa omkring 18 000 människor som var strandsatta.

Livsmedelsbutikshyllor har ekat tomma på flera ställen och människor har setts kämpa för att hitta någon mat. Jordbruksministern Lana Popham sade dock att det inte var någon större brist och menade att de endast har fått leta efter nya vägar.

Översvämningarna kommer efter en extremvarm sommar i British Columbia, med en uppmätt rekordtemperatur på över 49 grader.

Vattnet absorberas inte

Extremvädren hänger ihop och kan tillskrivas klimatförändringarna, enligt John Clague, professor vid institutionen för geovetenskap på Simon Fraser University.

– Forskarna anser att dessa speciella händelser blir allt vanligare, förvärras eller förstärks av klimatförändringarna, säger han.

Sommarens rekordtemperaturer banade väg för svåra skogsbränder. Den brända marken kan inte absorbera regn lika effektivt, vilket resulterar i att vattnet från skyfallen snabbt rinner ut i vattendrag och floder, som svämmar över, förklarar Clague.

Webbkarta över drabbade områden.
Webbkarta över drabbade områden. Bild: Johan Hallnäs/TT