Något är ruttet i Italien

ANNONS
|

I december slutade renhållningsarbetare att hämta soporna i den syditalienska staden, eftersom regionens soptippar svämmat över igen. Omkring 100 000 ton sopor ligger spridda i högar på stadens gator, och många skolor håller stängt. I går meddelade premiärminister Romano Prodi att landets försvarsmakt ska delta i en 120 dagar lång kampanj för att lösa krisen i regionen.

- Vi kommer att sätta in militären i brådskande fall, sade han efter regeringens möte i går.

Prodi gav rikspolisens förre chef Gianni De Gennaro i uppdrag att leda kampen mot sopbergen. Hoppet är att han ska lyckas med det som sex andra "sopgeneraler" tidigare misslyckats med, trots att de haft stora befogenheter.

ANNONS

Premiärministern sa också att de berörda myndigheterna ska avgöra vilka platser som ska användas till soptippar. Regeringen har tidigare försökt öppna tre av de stängda och överfulla tipparna, något som väckt starka reaktioner hos invånarna. De kräver en mer långsiktig lösning.

Tusentals demonstranter blockerade i går natt infarten till tippen i området Pianura, och tidigt på morgonen drabbade ockupanterna samman med italiensk polis. Containrar och fällda träd hade ställts mitt i gatan, och polisen försökte med hjälp av en grävmaskin att göra vägen fri.

Problemen i Neapel har funnits sedan mitten av 1990-talet och beror till stor del på maffians inblandning i sophanteringen. Varje år dumpar den lokala camorramaffian hundratusentals ton industriavfall i och utanför staden. Stora företag i norr låter camorran ta hand om avfallet istället för att följa miljölagstiftningen, något de årligen sparar stora summor pengar på. Den italienska miljöorganisationen Legambiente har uppskattat att den illegala sopindustrin omsatte nära sex miljarder euro under förra året.

Italiens president Giorgio Napolitano, som själv kommer från Neapel, kallar sopkrisen för "en verklig tragedi". Flera förbränningscentraler är nu under uppbyggnad i regionen, men ingen väntas vara klar förrän 2009.

De senaste åren har man löst sopproblemen i Kampaniens region genom att varje dag frakta 2 000 ton sopor till Tyskland, och nu finns förslag om att dubbla den siffran. Det skulle i så fall kosta staten 9 miljoner kronor om dagen. Premiärminister Romano Prodi har lovat att regeringen snabbt ska komma med en lösning.

ANNONS

- Vi har världens ögon på oss, och jag vill inte att Italien ska visa upp en så negativ sida. Det här är en nödsituation som vi måste ta hand om snabbt.

I somras varnade EU-kommissionen för de allvarliga hälsorisker invånarna utsätts för i och med den ohållbara sopsituationen. Kommissionen var rädd för sjukdomsspridning via föroreningar i luft och vatten och hotade att dra landet inför EU-domstolen om regeringen inte fann en lösning.

Europas senaste koleraepidemi uppstod i just Neapel för omkring 30 år sedan.

Krisen i Neapel

ANNONS