Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Av Madagaskars 107 lemurarter är 103 listade som starkt hotade. På bilden en gyllenhalvmaki som mumsar bambu i Madagaskar. Arkivbild. Bild: Noel Rowe/AP/TT
Av Madagaskars 107 lemurarter är 103 listade som starkt hotade. På bilden en gyllenhalvmaki som mumsar bambu i Madagaskar. Arkivbild. Bild: Noel Rowe/AP/TT

Nästan alla lemurer hotas av utrotning

Nästan alla arter av lemur – de storögda halvapor som enbart lever på Madagaskar – hotas av utrotning. För 33 av de 107 arterna är hotet akut.

Av Madagaskars 107 lemurarter är 103 listade som starkt hotade. Av dessa räknas 33 som akut hotade, det steg som föregår att en art klassificeras som utdöd i vilt tillstånd.

Det framgår av Internationella naturvårdsunionens senaste uppdatering av sin globala rödlista, som omfattar totalt 120 372 djurarter världen över.

De folkkära lemurerna betraktas som en nationell skatt på Madagaskar, men hoten mot halvaporna är många. Önationen utanför Afrikas östkust är fattig och resurserna till bevarandeinsatser begränsade. Såväl tjuvjakt för matkonsumtion som illegal handel – många är beredda att betala stora summor för att köpa sig en lemur som husdjur – utgör stora problem. Samtidigt har över 40 procent av Madagaskars urskogar skövlats sedan 1950 vilket slår hårt mot hotade arters livsmiljöer.

– Om man förstör eller drastiskt förändrar deras habitat i skogen så kan de inte överleva, säger Russ Mittermeier vid Internationella naturvårdsunionens insatsgrupp för hotade primatarter.

Bland de lemurarter vars status försvårats sedan fjolårets uppdatering av rödlistan finns muslemuren microcebus berthae, som med en matchvikt på runt 30 gram är världens minsta primat och nu klassificeras som akut hotad.

Den rödbruna muslemuren microcebus berthae – här fotograferad i madagaskiska nationalparken Kirindy Mitea 2008 – är nu akut utrotningshotad. Arkivbild.
Den rödbruna muslemuren microcebus berthae – här fotograferad i madagaskiska nationalparken Kirindy Mitea 2008 – är nu akut utrotningshotad. Arkivbild. Bild: Louise Jasper/handout/TT