Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump och Demokraternas kandidat Joe Biden under den första debatten 29 september. Bild: Olivier Douliery

Nästa debatt blir digital – Trump vill inte ställa upp

Nästa debatt mellan president Donald Trump och presidentkandidat Joe Biden kommer att hållas digitalt, uppger AP.
Enligt amerikanska Fox News tänker dock Trump ”inte slösa sin tid” med en virtuell debatt.

I slutet av september hölls den första debatten mellan Trump och Biden inför valet. Då befann sig de två männen på samma plats, några meter från varandra. Det var bland annat inför förberedelserna till den debatten som covid-19 misstänks ha spridits bland flera i Trumps kampanjorganisation.

Nästa debatt sker om en vecka och var ursprungligen tänkt att hållas i Miami. Men arrangören, Commission on Presidential Debates, har nu beslutat att debatten ska hållas digitalt. Kandidaterna ”kommer att delta från olika, avlägsna platser”, medan deltagarna och moderatorn kommer att vara i Miami.

Vill inte ställa upp

Men detta vill inte Donald Trump ställa upp på. Det är ett av budskapen från presidenten i en intervju han gjorde med Fox News morgonprogram Mornings with Maria.

– Kommissionen ändrar debatten och det är inte acceptabelt för oss. Jag slog honom (Joe Biden, red. anm.) i den första debatten. Jag slog honom lätt, sa Donald Trump.

Donald Trump sa också att debattera framför en dator var ”löjligt”.

– Jag tänker inte slösa min tid på en virtuell debatt.

Trump menar att förändringen av debattens upplägg har gjorts för att gynna Joe Biden.

– De försöker skydda Biden. Det gör alla, sa han.

Båda partierna står bakom

Commission on Presidential Debates, som bestämmer och anordnar debatterna, har gjort så sedan 1988. Organisationen drivs med medel från både det demokratiska och det republikanska partiet.

Donald Trump diagnosticerades med covid-19 förra veckan, men har sagt att han ser fram emot att debattera mot Biden på scen igen, skriver AP. Biden däremot har sagt att han tycker att Trump inte ska debattera medan han har en pågående covid-infektion.

LÄS MER: Flugan som stal hela showen

LÄS MER: Coronaspridningen svävade över debatten mellan Harrris och Pence

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.