Brandmän grävde i går upp ytterligare massgravar vid gränspolisens huvudkvarter i Dhaka.
Brandmän grävde i går upp ytterligare massgravar vid gränspolisens huvudkvarter i Dhaka.

Myteristerna riskerar hängning

ANNONS
|

Journalister tilläts i går komma in och bevittna officersfamiljernas hem, nedstänkta med blod och förstörda. Nya uppgifter visar att offren torterats innan de dödats, många kroppar var också brända och svåra att identifiera. Hustrun till en officer uppgavs ha blivit våldtagen innan hon kastades ner från ett tak.

Myteriet inom gränspolisen BDR (Bangladesh Rifles), en paramilitär styrka på 70 000 man, började i onsdags i huvudstaden Dhaka och spred sig till ett tiotal mindre städer.

Hundratals gränspoliser reste sig mot sina överordnade i den reguljära arméstyrkan, dödade dem och slängde dem i massgravar.

Premiärminister Hasina Wajed omringade basen med stridsvagnar och hot om våld fick myteristerna att ge upp.

ANNONS

Omkring 140 döda har grävts fram och enligt uppgifter till BBC saknas fortfarande minst 70 personer efter massakern i BDR-högkvarteret i Dhaka.

Kropparna av nio officerare och en kvinna hittades igår på BDR:s högkvarter. Brandmän söker fortfarande efter gravar och armén har skjutit upp begravningarna av de döda tills alla hittats.

200 misstänkta myterister greps när de försökte lämna barackerna i civila kläder, men flera tusen kan ha hunnit undan.

- De BDR-soldater som var med om dessa barbariska och avskyvärda handlingar kan inte förlåtas och ska inte förlåtas, sade landets näst högste militärchef MA Mubin i ett tv-tal.

Och det är dödsstraff för myteri och mord i Bangladesh.

Gränspoliserna hade klagat över låga löner, dålig mat och upplevt officerarna som översittare, skriver brittiska Telegraph. De var även missnöjda med att de, till skillnad från armésoldaterna, inte fick delta i FN:s fredsbevarande uppdrag.

Myteriet är den första riktigt allvarliga prövningen för premiärminister Hasina Wajed, som vann en storseger i valet 29 december. Hon har fått relativt positiv kritik för hur hon handskats med krisen.

Företrädare för armén har suttit i långa samtal med premiärminister Hasina Wajed och i går intygade arméchefen Moin Ahmed sin lojalitet med regeringen.

- Låt mig än en gång säga att Bangladeshs armé är underordnad regeringen, sade Moin Ahmed sedan han samtalat med Hasina Wajed.

ANNONS

Missnöje har rått under lång tid i Bangladesh, ett av världens fattigaste länder. 40 procent av landets 147 miljoner invånare lever i fattigdom, matpriserna har stigit kraftigt de senaste åren och miljoner människor har pressats under fattigdomsgränsen. Och bedömare varnar regeringen för att negligera fattigdom och korruption.

Politiskt våld, kupper och motkupper och islamistiskt våld har skakat Bangladesh sedan landet blev självständigt från Pakistan 1971. Armén har bara nyligen släppt ifrån sig makten och enligt vissa uppgifter kan upproret ha varit noga planlagt.

Bangladesh Rifles (BDR) beskriver sig självt som en paramilitär styrka, "gränsens alltid vakna väktare" med totalt 67 000 man. BDR har tre huvuduppgifter: gränsbevakning, bekämpning av smugglare och "att bistå civila och militära myndigheter på uppdrag av regeringen".

BDR startades 1795 av de brittiska kolonialherrarna som Ramgarh Local Battalion, med uppdrag att bekämpa lokala uppror. Sitt nuvarande namn fick BDR sedan Bangladesh brutit sig ut ur Pakistan 1971.

BDR lyder under inrikesdepartementet även om armén spelar en tung roll i att utbilda och leda soldaterna. Många av befälen inom BDR har tidigare tjänstgjort inom armén. (TT)

ANNONS