Mystiskt krigsfoto är en tonårsbluff

ANNONS
|

Nu avslöjar John Potter, som bor i Savannah, Georgia, i amerikanska södern, att fotografiet som han 1986 skänkte Georgia Historical Society är en bluff.

Då, 1986, ska tonåringen John, hans bror Jeffrey och en vän ha gjort en 8-millimetersfilm om bygget - och förstörelsen - av krigsskeppet CSS Georgia som sydstaterna försökte använda i amerikanska inbördeskriget 1861-1865.

Soldaten till höger i förgrunden på fotografiet är brorsan Jeffrey. Krigsskeppet är en modell tonåringarna byggde. Den går bara att ana i bildens mitt, som en liggande form med vertikala streck.

Men till Georgia Historical Society, rapporterar ABC News, sa John Potter att han upptäckt ett fotografi av skeppet på en loppmarknad men inte haft de 175 dollar som ägaren ville ha. Istället tog han ett eget fotografi av fotografiet.

ANNONS

När US Army Corps of Engineers i år inledde ett 14-miljonerdollarprojekt för att lyfta CSS Georgia från Savannah-flodens botten - där krigsskeppet sänktes 1864 - publicerades fotot samtidigt på nätet. Man hoppades på så sätt kunna spåra upp originalfotot.

Då bestämde sig John Potter för att avslöja hur hans bild egentligen hade kommit till, för cirka 30 i stället för 150 år sedan.

ANNONS