Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mystiska bilar hittades i sjö

Två mystiska försvinnanden från 1969 och 1970 kan vara på väg att lösas, efter att dykare funnit bilar på botten av en sjö i Oklahoma, USA. Bilarna innehöll skelett från sex personer.

Några lokala poliser var ute med båt i Foss Lake, väster om Oklahoma City, och testade ny ekolodsteknik när de plötsligt stötte på en bil på botten av sjön. Och – bredvid den fanns en annan bil, vänd åt andra hållet. Platsen var lerig och sikten i vattnet närmast noll, skriver CNN, så en dykare skickades till platsen.

Dykaren såg att en av bilarna hade en öppen dörr och hittade en sko, men det var först efter att de rostiga bilarna hade dragits upp på land som kvarlevorna från sex personer hittades – tre skelett i varje bil.

Polisen tror att en av bilarna, en Chevrolet Camaro från 1969, tillhörde den 16-årige pojken Jimmy Williams. Han försvann i november 1970 med sina två år äldre vänner Thomas Rios and Leah Johnson, alla tre från staden Sayre. Jimmy Williams skulle egentligen ha gått på fotboll den kvällen, men polisen tror att han i stället bestämde sig för att åka och jaga vid sjön med sina vänner. Men trion försvann, och har inte gett några livstecken sedan dess.

Den andra bilen, en Chevrolet från 1952, kan tillhöra John Porter. Han var 69 år när han försvann i april 1969, och med sig i bilen hade han sitt syskon Alrie Porter och vännen Nora Marie Duncan.

CNN skriver att John Porters son, Ervie Porter, har följt polisens arbete med de gamla bilarna. Han är i dag 85 år, och säger sig ha lagt mycket tid på att leta efter sin pappa.

– Jag letar fortfarande, men det här kommer att hjälpa mig mycket, säger han till CNN.

Vad som har hänt med bilarna och personerna i dem vet polisen inte än, men Albert Porter, var tio år när han såg sin farfar John Porter för sista gången, säger till KFOR-TV att han tror att hans farfar helt enkelt kan ha omkommit i en olycka – även om det är ovanligt att två bilar hittas på samma plats i en sjö. Hans minns att det ofta var problem med den bil som John Porter sedan försvann i.

– De var tvungna att putta igång den bilen många, många gånger för att få den att starta, säger han till kfor.com.

Nu ska kvarlevorna undersökas, och polisen ska försöka fastställa identiteten på de döda. Det kan gå fort, eller ta flera år. Till sin hjälp har polisen dels dna-teknik och tänder, dels bland annat id-kort, en plånbok och smycken som hittades på platsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.