Myanmars polis anklagas för övervåld – utbildades av EU

Över 50 demonstranter har dödats av militär och polis sedan militärkuppen i Myanmar. På sociala medier riktas nu ilska mot EU som utbildat landets poliskår.
– Det är ett stort misslyckande, säger människorättskämpen Aung Myo Min.

ANNONS
|

Onsdagen den 3 mars blev den hittills blodigaste dagen efter militärkuppen i Myanmar. Enligt FN dödades 38 demonstranter av polis och militär. Den senaste veckan har säkerhetsstyrkorna använt allt grövre våld mot de folkliga protesterna. Flera av de som dödades av polis under onsdagen uppges ha skjutits i huvudet.

En video publicerad av Radio Free Asia visar hur polis i stadsdelen North Okkalapa i norra Yangon stannar en ambulans, riktar sina vapen mot ambulanssjukvårdarna och tvingar ner dem på knä. Därefter börjar misshandeln: poliserna sparkar sjukvårdarna i huvudet och slår dem med gevären.

Det här är samma poliskår som EU satsat över 400 miljoner kronor på att utbilda i mänskliga rättigheter och hantering av folkmassor. I veckan har Facebooksidan för EU:s representation i Myanmar fyllts med arga kommentarer som ifrågasätter samarbetet. ”Vilket slöseri med pengar” skriver en person. ”Skäms EU!” ryter en annan.

ANNONS

LÄS MER:Militäroffensiv i Myanmar – hela byar har tömts på folk

Över 4500 poliser har utbildats

Efter militärkuppen meddelade EU att samarbetet, som heter ”MyPol”, avbryts. Enligt EU-kommissionen, som finansierat projektet ur EU:s biståndsbudget, har över 4500 poliser utbildats sedan 2016 i bland annat mänskliga rättigheter.

Aung Myo Min, ledare för människorättsorganisationen Equality Myanmar, säger till GP att polisvåldet vi nu ser visar att EU inte lyckats förändra polisen.

– Det är ett stort misslyckande. EU har haft en väldigt positiv syn på Myanmars polis, som nu visat sig vara helt felaktig. Den beter sig precis som vid tidigare folkliga uppror, genom att misshandla och döda demonstranter.

Det har funnits kritiska röster till EU:s samarbete med polisen redan tidigare. Myanmars polis lyder under inrikesministeriet, som enligt 2008 års grundlag styrs av militären oavsett vem som innehar regeringsmakten. Även under den senaste mandatperioden, då Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD har lett den civila regeringen, har alltså polisen kontrollerats av militären.

LÄS MER:Analys: Det krävs för att stoppa våldet i Myanmar

Står anklagade för folkmord

Under den etniska rensningen av Rohingyafolket år 2017 deltog polisen tillsammans med militären i en våldskampanj av mord och systematiska våldtäkter som av FN beskrivits som ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”. Myanmar står nu anklagade för folkmord i Internationella domstolen i Haag. Mark Farmaner på den brittiska organisationen Burma Campaign UK säger att det europeiska samarbetet med polisen borde ha tagit slut där.

ANNONS

– Det är ofattbart att EU inte redan då avbröt samarbetet. Hur kan folkmord vara i linje med deras krav på mänskliga rättigheter?

En stor del av MyPol-projektet har handlat om att utbilda polisen i hantering av folkmassor. Den utbildningen har skötts av Spaniens polismyndighet, som blev ökänd för sin brutalitet under 2017 års folkomröstning i Katalonien. Organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har dokumenterat hur spansk polis använde övervåld när de stängde ner vallokaler och angrep demonstranter.

LÄS MER:Nya protester i Myanmar efter blodig onsdag

EU fördömer våldet

En talesperson för EU-kommissionen skriver i ett mejl till GP att utbildningarna i Myanmar enbart innehöll ”förebyggande och fredliga metoder för hantering av folkmassor med strikt respekt för mänskliga rättigheter och internationell rätt.”

Man säger vidare att EU inte levererat någon form av polisiär utrustning till Myanmar och att EU bestämt fördömer de våldsamma metoderna som polisen nu använt mot demonstranterna. ”Deras beteende går helt emot det som EU:s projekt försökte uppnå […] och vi kräver att de ansvariga för de här grova övergreppen ställs till svars”, skriver talespersonen.

Under torsdagen sa Internationella juristkommissionen (ICJ) att det bör utredas om polisens och militärens agerande utgör brott mot mänskligheten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS