Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ledaren för militärjuntan i Myanmar, general Min Aung Hlaing. Arkivbild.
Ledaren för militärjuntan i Myanmar, general Min Aung Hlaing. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Myanmars militärledare ny premiärminister

General Min Aung Hlaing tar rollen som premiärminister i en övergångsregering i Myanmar.

Det är på dagen ett halvår sedan militärkuppen då landets ledare Aung San Suu Kyi och hennes parti Nationella förbundet för demokrati (NLD) avsattes.

Sedan militärkuppen har landet styrts av ett råd lett av general Min Aung Hlaing. Rådet ersätts nu av en övergångsregering där juntaledaren tar rollen som premiärminister.

Allmänna val

Min Aung Hlaing säger att allmänna val kommer att hållas i landet och att det rådande undantagstillståndet ska hävas inom två år. Det är ett senareläggande, jämfört med löftet direkt efter militärkuppen att hålla val inom ett år.

I ett tv-sänt tal säger också general Min Aung Hlaing att Myanmar är redo att börja samarbeta med det särskilda sändebud som länderna i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean väntas utse.

Samtal med oppositionen

Asean-ländernas utrikesministrar ska träffas på måndag och hoppas då kunde utse ett sändebud till Myanmar, som ska arbeta för att få stopp på våldet och få i gång samtal mellan juntan och oppositionen.

Militärjuntan tog makten den 1 februari med anklagelser om att den civila regeringen hade vunnit valet 2020 på grund av valfusk, vilket avfärdats av landets valkommission.

Minst 800 personer har dödats i oroligheter sedan militärkuppen, enligt regionala människorättsorganisationer. Militären hävdar en klart lägre dödssiffra.