Grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili har sparkats från sin roll som vice talman efter anklagelserna om korruption. Arkivfoto.
Grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili har sparkats från sin roll som vice talman efter anklagelserna om korruption. Arkivfoto. Bild: EU-parlamentet/AP/TT

Mutförhör uppskjutet i Bryssel

Mutanklagade grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili får stanna i häkte i Bryssel i åtminstone ytterligare en vecka. Tre andra anklagade har redan framträtt inför domstol.

ANNONS
|

Även Kaili skulle ha framträtt inför domstol på onsdagen men kom aldrig iväg. Inledningsvis sades det bero på en strejk i det fängelse där hon hölls, men enligt federala åklagare i Belgien var det på hennes egen begäran som framträdandet sköts upp.

Ett nytt försök ska nu göras den 22 december, meddelar åklagarna.

Två andra som greps tillsammans med Kaili under helgen – hennes sambo och en italiensk tidigare EU-parlamentsledamot – framträdde dock framför domstolen i Bryssel på onsdagen och fick sin fortsatta häktning bekräftat. En tredje person slipper häkte, men har ålagts fotboja tills vidare.

Alla greps när belgisk polis slog till mot misstänkt korruption, kopplat till EU-parlamentet och en fristående organisation. Stora mängder kontanter till ett värde av motsvarande 15 miljoner kronor har beslagtagits från Eva Kailis far, hennes sambo och den tidigare EU-parlamentsledamoten.

ANNONS

Belgiska åklagare har än så länge offentligt bara pekat ut ett "arabland" som ansvarigt för mutskandalen. Enligt belgiska massmedier rör det sig dock främst om Qatar, men också Marocko.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS