Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Invånare i Gaza City samlar ihop vad som är användbart efter en israelisk flygattack. Arkivbild.
Invånare i Gaza City samlar ihop vad som är användbart efter en israelisk flygattack. Arkivbild. Bild: John Minchillo/AP/TT

Muslimska länder begär brottsutredning om Gaza

Muslimska länder manar FN att utreda möjliga brott begångna under konflikten nyligen mellan Israel och den palestinska extremistgruppen Hamas.

FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) ska på torsdag anordna en specialsession om det senaste våldsutbrottet mellan parterna. Detta på begäran av Pakistan, koordinator för den islamiska samarbetsorganisationen OIC, och Palestina.

I ett resolutionsförslag efterfrågar länderna en oberoende internationell utredningskommission för att ta reda på om det begicks brott mot mänskliga rättigheter på ockuperat palestinskt område inklusive östra Jerusalem.

Eldupphöret i förra veckan satte stopp för elva dygn av krigföring mellan Israel och Gaza. Enligt officiella siffror dödades 253 palestinier, varav 66 barn, medan tolv personer i Israel miste livet.

Gazaremsan styrs av Hamas, som är terrorstämplat av bland andra USA och EU, medan Västbanken styrs av Palestinska myndigheten.