Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Musk om exploderande Mars-raketen: "Woohoo"

Raketen som Space X vill kolonisera Mars med exploderade i ett eldhav vid landningen i södra Texas. Men vd Elon Musk utropar framgång inför fortsatta testflygningar: "Mars, här kommer vi".

Raketsystemet Starship har tidigare bara tagit några små "skutt" från basen i Boca Chica. Så spänningen var stor vid den första rejäla flygturen, till 12 000 meters höjd, på onsdagen lokal tid.

Flygningen, då nya raketer av typen Raptor fick visa vad de går för, såg ut att gå bra – hela vägen fram till landningen. Att elegant sätta ner de jättelika raketerna på små plattformar är Space X signum, men den här gången gick något snett. "Bränsletrycket var för lågt", skriver Elon Musk på Twitter , vilket ledde till att "hastigheten vid landningen blev för hög".

Men han hade inför testet sagt att Starship bara hade 30 procents chans att klara sig, eftersom dessa prototyper måste pressas till, och även över, bristningsgränsen. "Vi fick alla data vi behöver", fortsätter Musk. "Mars, här kommer vi!! Woohoo!!"

Space X har också redan två nya prototyper klara, rapporterar The Verge. Det färdigutvecklade Starship ska ha dubbelt så många Raptor-motorer, och kunna lyfta mycket mer än vanliga raketer, uppemot 100 ton per flygning. Det behövs om mänskligheten ska frakta material till baser på månen och Mars, en plan som Space X samarbetar med USA:s regering om att förverkliga.

Nasa har också gett konkurrenter som Blue Origin, ägt av Amazon-miljardären Jeff Bezos, i uppdrag att utveckla liknande raketsystem. Men de har inte kommit lika långt i utvecklingen.

Henrik Samuelsson/TT

Space X grundades 2002 av entreprenören Elon Musk.

Företaget har utvecklat raketer och rymdskepp som konkurrerat med äldre storföretag som Boeing när USA:s rymdstyrelse Nasa på senare år lejt ut allt mer av rymdtrafiken.

Sedan 2012 har Space X kontrakt med Nasa på först godstransporter och numera även persontransporter till och från den internationella rymdstationen, ISS.

Space X siktar mot bemannade resor till månen och Mars om bara några år. Elon Musk har beskrivit det som en dröm att etablera en mänsklig koloni på Mars.

Källa: Space X, Nasa