Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Mugabe möttes av jubel från de prydligt klädda studenterna när han förklarade examensceremonin öppnad, i ett överraskande framträdande. Men han kommenterade inte läget i landet.

Mugabes parti vänder honom ryggen

Zimbabwes president Robert Mugabe har för första gången framträtt offentligt sedan militären tog kontrollen i landet. Samtidigt vänder allt fler inom regeringspartiet Zanu-PF den 93-årige ledaren ryggen.

Den statliga tv-kanalen ZBC, som i årtionden varit Mugabes språkrör, rapporterade under fredagskvällen om det växande motståndet mot presidenten. Den ena partimedlemmen efter den andre framträdde och sade att den åldrige presidenten borde avgå.

Enligt dagstidningen Herald har samtliga av Zanu-PF:s tio regionförbund uppmanat honom att avgå. De uppmanar även hans hustru Grace Mugabe att lämna partiet, rapporterar Reuters.

Militären stödjer protester

En tung röst, Christopher Mutsvangwa, ledare för den mäktiga krigsveterangruppen ZWVA, manar zimbabwierna att gå man ur huse för protester mot Mugabe, som planeras hållas i Harare under lördagen.

- Generalerna har gjort ett fantastiskt jobb. Det är över, det är färdigt, säger Christopher Mutsvangwa enligt AFP.

- Det går inte att backa om Mugabe. Han måste bort.

Militären säger att den stödjer lördagens demonstrationer, så länge de går lugnt till, rapporterar AP.

Möjlig riksrätt

Regerande Zanu-PF är redo att väcka åtal mot honom om han inte lämnar ifrån sig makten, enligt en högt uppsatt källa i partiet.

- Det finns ingen återvändo, säger källan till Reuters, som uppger att Zanu-PF arbetar med en motion om att avskeda Mugabe.

Om Mugabe vägrar avgå planerar partiet att väcka riksrättsåtal i nästa vecka, enligt källan.

- Om han är motsträvig kommer vi att ordna så att han sparkas på söndag. När det är gjort, blir det riksrätt på tisdag.

Dagstidningen Herald rapporterar att Zanu-PF:s centralkommitté ska sammanträda på söndag för att diskutera den senaste utvecklingen.

Mugabe mötte studenter

Tidigare under fredagen närvarade presidenten, klädd i en gul och blå dräkt, vid en ceremoni för universitetsstudenter som tog examen. Han möttes av jubel från de prydligt klädda studenterna när han förklarade ceremonin öppnad, rapporterar Reuters.

Mugabe kommenterade inte den politiska situationen i landet.

Enligt militären – som tog kontrollen i landet genom en oblodig manöver i onsdags – fortsätter samtalen med presidenten för att försöka förmå honom att avgå. Generalerna tycks dock anstränga sig för att visa respekt för den 93-årige ledaren, som man satte under husarrest i samband med maktövertagandet i onsdags.

De har fortsatt referera till honom som president och överbefälhavare och i torsdags publicerades ett foto där Mugabe skakar hand med arméchefen Constantino Chiwenga.

Väntar i kulisserna

Den före detta vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, som står militären nära, kommer bara att återvända till Zimbabwe när processen att bli kvitt Mugabe har fullbordats, säger en källa nära Mnangagwa till nyhetsbyrån AP. Han lämnade landet efter att han i förra veckan sparkades – en åtgärd som tolkats som ett försök från Mugabe att förbereda för att presidentens fru Grace skulle ta över makten.

Mnangagwa har pekats ut som en av de drivande bakom försöken att få till ett nytt styre i landet och lyfts fram som en möjlig efterträdare till Mugabe.