Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några tusen demonstranter som försökte ta sig fram till president Robert Mugabes residens stoppades av militären.

Mugabes parti tänker sparka honom

Snaran dras åt kring Zimbabwes åldrige president Robert Mugabe. Hundratusentals människor marscherar med krav på hans avgång och hans parti planerar att sparka honom ur partiledningen. I morgon väntar nya förhandlingar mellan presidenten och militären.

Den statliga televisionen meddelar att Mugabe på söndagen på nytt ska träffa militärcheferna som tagit kontroll över landet. Uppgiften kommer från den katolske präst som medlade i den första samtalsrundan.

På söndagen håller även Zimbabwes styrande parti Zanu-PF:s centralkommitté ett möte för att sparka den 93-årige presidenten Robert Mugabe från partiledarposten, uppger två partikällor för Reuters.

På mötet väntas även Mugabes hustru Grace Mugabe fråntas posten som ledare för partiets kvinnoorganisation. Samtidigt ska den sparkade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa återinsättas i partiledningen.

Strax efter beskedet lämnade en bilkolonn Mugabes officiella residens, känt som "Blue House" eller "Blue Roof", i huvudstaden Harare. Åskådare buade när bilarna passerade, men enligt en säkerhetskälla satt inte presidenten i något av fordonen, rapporterar Reuters.

Dans och tårar

Under dagen fyllde hundratusentals människor gatorna i Harare och andra städer i landet. Människor svepte in sig i flaggor, sjöng, dansade och grät.

- Det här är glädjetårar. Jag har väntat hela mitt liv på den här dagen, säger 34-årige Frank Mutsindikwa till nyhetsbyrån Reuters.

När några tusen demonstranter försökte ta sig fram till Mugabes residens stoppades de av militären.

Thoko Matshe, zimbabwisk kvinnorättsaktivist och lokalanställd av Palmecentret, säger till TT på telefon från Namibia att det är fantastiskt att människor kan demonstrera sida vid sida utan trakasserier. Hon följer protesterna på distans och planerar att vara tillbaka i Harare på söndagen.

- Landet har paralyserats länge nog av Mugabe, han borde ha avgått för flera år sedan. Bara möjligheten att han avgår gör att människor samlas, noterar hon.

TT: Vad hoppas du för ditt hemland?

- Att människor blir mindre nedtryckta, länge har det känts som om Mugabe ägde landet. Och jag hoppas att oppositionen kan organisera sig, i vetskapen om att zimbabwierna inte kommer att tillåta diktatorskap igen.

"Mugabe redo att dö"

Firandet på gatorna kommer efter en omtumlande vecka då militären satt Mugabe, som styrt landet sedan 1980, i husarrest. Krigsveteranerna ZWVA:s ledare Chris Mutsvanga säger att det som inträffat är "en uppvisning av folkets styrka". Veteranerna vill se den nyligen avskedade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa som ny ledare – inte Grace Mugabe, som Robert Mugabe själv verkar ha krattat för.

Men presidenten tänker inte ge sig utan strid, säger Mugabes brorson Patrick Zhuwao.

- Presidenten och hans fru är redo att dö för det som är rätt. De har inte för avsikt att avgå för att legitimera veckans militärkupp, säger Patrick Zhuwao på telefon från Sydafrika till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Zhuwao är 93-åringen vid god hälsa, även om han knappt sovit sedan militären tog över makten i landet i onsdags.

"Försiktigt optimistisk"

Sydafrikas president Jacob Zuma, som tidigare i veckan skickade två ministrar som regionala sändebud till Harare, säger att han är "försiktigt optimistisk" när det gäller möjligheten att situationen ska lösas "under vänskapliga former". Zuma påpekar att man i regionen har förbundit sig att stödja Zimbabwes folk, rapporterar Reuters.

Mugabe samtalade i torsdags med arméchefen Constantino Chiwenga, de två försökte enligt flera källor förhandla om hur hans 37 år långa styre ska sluta. Men när Mugabe visade sig offentligt i Harare under fredagen – vid en ceremoni för universitetsstudenter – och där inte kommenterade den politiska situationen i landet tog spekulationerna ny fart.