Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zimbabwes snart tillträdande ledare Emmerson Mnangagwa talar inför anhängare utanför Zanu-PF:s högkvarter.

Mugabes efterträdare höll tal till massorna

Stora förhoppningar om en bättre framtid för landets hårt prövade befolkning vilar på Mnangagwas axlar.

Mnangagwa, som på fredag ska sväras in som president efter president Robert Mugabe, har dock även han en mörk historia.

- Vi vill få vår ekonomi att växa, vi vill ha jobb, sade den förre vicepresidenten inför en jublande folkmassa utanför partiet Zanu-PF:s lokaler i huvudstaden Harare.

Dansande, skrikande och överlyckliga zimbabwier gav sig i går ut på gatorna för att fira att 93-årige Mugabe – efter nästan fyra årtionden vid makten – slutligen gett upp kampen om vem som ska styra landet.

- Vi är så trötta på den här mannen och vi är så glada att han är borta. Vi vill inte ha honom kvar längre och ja, det som hänt i dag är en seger, säger politikern och aktivisten Vimbaishe Musvaburi, som inte kan hålla tårarna tillbaka i en intervju med BBC.

"Krokodilen" tillbaka

Beskedet om avgången gavs i ett brev till parlamentets talman, där Mugabe skriver att han lämnar sin post, med omedelbar verkan, för att möjliggöra en smidig maktöverlämning.

Mugabes väntade efterträdare, Emmerson Mnangagwa, möttes av högt uppsatta regeringsföreträdare vid ankomsten till flygplatsen Manyame. Han kommer inledningsvis att sväras in som interrimspresident under 90 dagar, säger talespersonen Simon Khaya Moyo till AFP.

Mnangagwa har befunnit sig i Sydafrika de senaste två veckorna och säger att han flydde landet efter att ha hört talas om planer på att han skulle "elimineras".

Att Mnangagwa sparkades som vicepresident blev startskottet på den politiska kris som blev slutet för Mugabes tid vid makten. Själv säger han att han vill ena alla i Zimbabwe under "en ny era" och att han ser fram emot att få återvända till Zimbabwe och hjälpa till att återuppbygga landets ekonomi.

Mörkt förflutet

Från de tusentals zimbabwier som i går kväll firade på gatorna ställs nu stora förhoppningar om en bättre framtid.

- Jag tror att det här regeringsbytet kommer att blåsa som en frisk fläkt genom hela landet, säger Patrick Musira till nyhetsbyrån AP i Harare.

Men frågan är hur mycket som kommer att ändras med den nya ledaren. Emmerson Mnangagwa har kallats "Ngwena", krokodilen, för sitt järnhårda maktgrepp och sin hänsynslöshet. I årtionden har den nu 75-årige Mnangagwa tjänat vid Mugabes sida, både under befrielsekampen före självständigheten 1980 och under Mugabes alltmer brutala styre.

- Hans mörka förflutna kommer inte att försvinna. Det kommer att förfölja honom, som ett tuggummi under hans skosula, säger Piers Pigou, organisationen International Crisis Group, till Reuters.

Vad som ska hända med Robert Mugabe – och hans 52-åriga fru Grace, som av många pekats ut som den egentliga måltavlan för militärens maktövertagande – är ännu okänt.