Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert och Grace Mugabe på ett massmöte i staden Gweru den 1 september.

Mugabe talar kryptiskt om efterträdare

En bitter maktkamp pågår om vem som en dag ska ta över efter Zimbabwes president Robert Mugabe. Själv säger den 93-årige Mugabe att han eventuellt kommer att berätta vem han föredrar som efterträdare – men att det är hans parti som bestämmer.

- Jag kan ha min egen kandidat, men den personen måste ta striden med andra kandidater när det är kongress, slog Mugabe fast när han under lördagen mötte ungdomsanhängare vid ett massmöte i staden Bindura, knappt tio mil norr om huvudstaden Harare.

Den post det handlar om är regeringspartiet Zanu-PF:s ledare, och därmed med största sannolikhet landets nästa president. Officiellt gäller dock än så länge inget annat än att Mugabe själv är kandidat i nästa års val.

Villig vicepresident

En av dem som de senaste åren tungt hintat om att hon vill bli det afrikanska landets nästa president är Robert Mugabes hetlevrade 52-åriga hustru Grace Mugabe. Från att ha betraktats som en lättviktig "shopaholic" är fru Mugabe allt mer synlig i zimbabwisk politik med eldiga tal och attacker mot dem som dristat sig att vara kritiska mot maken.

Hon har också, skriver nyhetsbyrån AFP, offentligt uppmanat sin make att ge besked om vem han önskar se som efterträdare. Dessutom är hon sedan 2014 ledare för regeringspartiet Zanu-PF:s kvinnoförbund, en viktig plattform.

Men manegen är inte helt krattad för presidentfrun. Det är en offentlig hemlighet att landets 74-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa, även kallad Krokodilen, ser sig själv som den rättmätige efterträdaren till presidentposten.

Nyhetsbyrån Reuters publicerade nyligen en lång artikel där man hänvisar till dokument från Zimbabwes fruktade säkerhetspolis CIO där det framgår att Mnangagwa och andra politiska spelare – inklusive Mugabes ärkerival oppositionsledaren Morgan Tsvangirai – positionerar sig för att ta över när den allt mer bräcklige Mugabe dör eller stiger åt sidan. Uppgifterna i artikeln har inte bekräftats.

Misstänks för misshandel

Och Robert Mugabe, vars brutala styre lett till att han benämns som envåldshärskare och tyrann, tycks noga med att partidemokratin får råda denna gång.

- Enligt författningen väljs ledaren av kongressen, sade han under helgens massmöte.

Några dagar tidigare hade Mugabe framträtt på ett annat massmöte, i staden Gweru i Zimbabwes centrala delar. Då hade presidenten sin hustru vid sin sida, och även hon höll tal till mötet. Det var också första gången Grace Mugabe visade sig offentligt efter att hon återvänt till hemlandet från Sydafrika, där hon anklagats för att ha misshandlat en ung kvinna på ett hotellrum i Johannesburg.