Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har lämnat in den så kallade Rysslandsutredningen. Arkivbild.

Muellers ryssutredning är klar

Utredningen av rysk inblandning vid USA:s presidentval, samt av ryska kontakter med Donald Trumps kampanjstab, är färdig. Den särskilde åklagaren Robert Mueller har lämnat över resultatet.

Utredningsrapporten har lämnats över med adressat justitieminister William Barr, meddelar justitiedepartementet enligt amerikanska medier.

Den tidigare FBI-chefen och juristen Robert Mueller har sedan i maj 2017 som särskild åklagare utrett misstänkt rysk inblandning i USA:s presidentval 2016 samt huruvida Moskva agerade i samröre med Trumpkampanjen.

Går igenom rapporten

Justitieminister Barr kan välja ut vilka delar av rapporten som kan offentliggöras och inte. Han kommer dock behöva sammanfatta innehållet i kongressen. I ett brev till kongresspolitiker skriver Barr att han håller på att gå igenom Muellers slutsatser, rapporterar Reuters. Han meddelar vidare att han kommer att fatta beslut om vad som ska komma till allmänhetens kännedom i samspråk med sin viceminister och Mueller själv.

Enligt Barr är det möjligt att han kan delge kongressen viss information redan under helgen. Tjänstemannakällor inom Barrs departement uppger för både CNN och ABC News att Mueller inte anser att det föreligger skäl för ytterligare åtal.

President Trump själv har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt. Även Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka presidentvalet.

Vita huset ser framåt

Det är upp till William Barr hur saken tas vidare härifrån, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders:

- . . .vi ser fram emot att processen tar sin början. Vita huset har inte fått ta del av eller fått information om den särskilde åklagarens rapport.

Trumps advokater Rudy Giuliani och Jay Sekulow meddelar kort att de är glada att utredningen lämnats in och att Barr får avgöra vad nästa steg är.

Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats. Därtill har tre ryska företag – varav ett som beskrivs som en så kallad trollfabrik – åtalats. Bland dem som dömts finns Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och hans tidigare advokat Michael Cohen.

Mueller har också utrett huruvida presidenten gjort sig skyldig till hindrande av rättvisan när han sparkat den tidigare FBI-chefen James Comey eller justitieministern Jeff Sessions, eller när han gått till attack mot Robert Mueller eller antytt att han kan komma att benåda sina tidigare medarbetare.

"Rätt till sanningen"

Representanthusets talman Nancy Pelosi och Chuck Schumer, Demokraternas gruppledare i senaten, anser det vara av allra största vikt att hela utredningen visas upp – och att Vita huset inte får vara med och bestämma.

"Det amerikanska folket har rätt till sanningen. Ledordet är transparens", säger de i ett gemensamt uttalande.

Ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, demokraten Adam Schiff, säger till CNN att man kommer att ta juridisk strid om rapporten inte offentliggörs i sin helhet.

Donald Trump talade om Robert Muellers utredning i en intervju med Fox News tidigare på fredagen och ifrågasatte att en person "som ingen röstat på" skriver en rapport om honom.

- Folk kommer inte att tolerera det, sade presidenten.

- I två år har vi gått igenom detta nonsens, det finns ingen maskopi med Ryssland. Och det finns inget hindrande (av rättvisa). De kommer att säga "Oj, okej, vänta, det var ingen maskopi, det var en bluff. Men han försökte hindra bluffen genom att bestrida den", okej? Tänk igenom det för ett ögonblick.