Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort. Arkivbild.

Mueller: Manafort betalade lobbyister

Den särskilde åklagaren Robert Mueller hävdar att Paul Manafort, USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef, i hemlighet betalade tidigare ledande europeiska politiker för att lobba för Ukrainas proryska regering.

Manafort ska enligt Mueller ha fört över mer än 2 miljoner euro, motsvarande omkring 20 miljoner kronor, till de icke namngivna före detta politikerna.

I stämningsansökan anklagas Manafort för att ha betalat politikerna, som informellt kallas "Habsburg-gruppen", för att de skulle utge sig för att vara "oberoende" analytiker, när de i själva verket var betalda lobbyister för Ukraina. Detta enligt en promemoria som Manafort skrev i juni 2012.

Utpekad kansler nekar

Gruppen som var verksam mellan 2012 och 2013 leddes av en "tidigare europeisk kansler", som tillsammans med de övriga medlemmarna arbetade för att påverka amerikanska lagstiftare och tjänstemän i Vita huset. Uppgifterna kommer från dokumenten som Mueller lämnat in till den federala domstolen i Washington.

Medier i Österrike rapporterar att den utpekade ledaren är Alfred Gusenbauer, som var landets förbundskansler, det vill säga regeringschef, 2007-2008. Gusenbauer själv säger att han aldrig utfört något sådant lobbyarbete och att han aldrig hört talas om Habsburg-gruppen. Han medger att han träffat Manafort vid ett par tillfällen.

Anklagas för en rad brott

Manafort har i Muellers utredning om möjlig rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 anklagats för bland annat penningtvätt, skattebedrägerier och bankbedrägeri under tiden han arbetade för Viktor Janukovytj åren 2006–2014. Stora delar av Europa var misstänksamt mot miljardären Janukovytj för hans proryska hållning och utbredda anklagelser om korruption under den tiden.

Moskvatrogne Janukovytjs föll i februari 2014 efter omfattande protester och tog sin flykt till Ryssland. Manafort slutade då arbeta för honom, återvände till USA och började arbeta för Trumps valkampanj 2016.

Men när det framkom att Manafort tagit emot olagliga betalningar på 12 miljoner dollar (cirka 100 miljoner kronor) från den proryske tidigare presidenten Janukovytj, fick han sparken i augusti 2016.

Manafort nekar

I torsdags blev det klart att Manafort och Rick Gates, hans medarbetare under valrörelsen, skulle åtalas för en rad nya brott, bland annat penningtvätt av omkring 30 miljoner dollar med hjälp av utländska bankkonton.

Manafort vidhåller sin oskuld men Gates erkänner, något som väntas öka pressen på Manafort att försöka träffa en överenskommelse med utredarna.

Beskedet om att Gates erkänner sig skyldig kommer veckan efter det att Mueller åtalat 13 ryska medborgare för att ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet.