Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Venezuelas President Nicolás Maduro. Arkivbild.

MUD kräver omräkning före samtal

Venezuelas oppositionella allians MUD vill inte samtala med regeringen om att få ett slut på landets politiska och ekonomiska kris förrän en omräkning av rösterna i söndagens regionalval gjorts.

"Vi kommer inte att delta i några utredande samtal eller förhandlingar om inte (myndigheterna) går med på omräkning", säger Ángel Oropeza, en av ledarna i oppositionskoalitionen MUD.

Opinionsmätningar inför valet gjorde gällande att oppositionskandidater kunde vinna guvernörsposterna i över hälften av delstaterna.

Landets president Nicolás Maduro utropade seger i valet och uppgav att hans parti vunnit i 17 av landets 23 delstater i valet.

USA och flera europeiska länder säger att regionalvalen i söndags varken var fria eller rättvisa. Washington, som har infört sanktioner mot Maduro och hans närmaste medarbetare, anser att resultaten inte är trovärdiga.

- Vi fördömer bristen på fria och rättvisa val i går i Venezuela. Det venezuelanska folket har inte fått säga sitt, säger amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini kallar resultaten "överraskande" och säger att det är nödvändigt att "reda ut vad som verkligen hände".

Frankrike säger att landet oroas över de "allvarliga felaktigheter" som rapporteras från oppositionen och Spanien har tagit upp frågan om föreslagna EU-sanktioner.