Mubarak-dom blidkar inte anhöriga

ANNONS
|

När domarens klubba föll och Hosni Mubarak, med före detta inrikesminister Habib al-Adly, dömdes till livstids fängelse hoppades vissa på ett steg mot försoning. För många egyptier, i ett land lamslaget av efterdyningar från upproret som fällde Mubarak, är bristen på upprättelse för upprorets offer ett öppet sår. Ett ansvarsutkrävande skulle kunna signalera en vilja att tvätta regimens smutsiga byk.

Oro för hämnd

Men ett första glädjerus över domslutet övergick hos flera i ilska sedan de medåtalade befälen och Mubaraks två korruptionsåtalade söner frikänts.

Ingen döms för att ha gett order om våldet som krävde hundratals dödsoffer – Mubarak och al-Adly döms bara för att inte ha förhindrat det. Efteråt samlades tusentals upprörda, bland dem anhöriga till offer, för att uttrycka sin besvikelse.

ANNONS

–Det skapar ilska och det kan resultera i nya våldsamheter, säger aktivisten Bassem Samir i telefon från Kairo.

–De flesta av de här befälens förflutna är mycket nedsvärtade och det vi verkligen oroar oss för är att familjer utkräver egen hämnd.

Lovar överklaga

Mubarak flögs efter domen tillbaka till Torafängelset. Efter att, enligt AFP, tårögt ha vägrat lämna helikoptern rapporterades den hjärtsjuke 84-åringens hälsa plötsligt ha förvärrats och han fördes till fängelsets sjukhus.

Mubaraks advokater lovar överklaga och deras självsäkerhet återspeglar kanske den kritik som riktats mot åklagarsidan för svag bevisföring.

Att ingen döms för att ha gett order om våldet kan vara en akilleshäl som försvaret kan utnyttja, eftersom brottet Mubarak ska ha låtit hända inte anses bevisat. Ett överklagande kan ta tid, säger Heba Morayef på människorättsgruppen Human Rights Watch.

–Det här kan dras ut i ytterligare ett par år i domstolar, minst, innan ett slutligt beslut kommer.

Shafiq förlorare?

Domen kommer dessutom bara drygt två veckor innan Mubaraks efterträdare på presidentposten ska utses. Den 16 och 17 juni hålls andra omgången i presidentvalet. Muslimska brödraskapets kandidat, Mohammed Mursi, står mot Mubaraks siste premiärminister Ahmed Shafiq. I valet kan lördagens friande domar och ilskan de väckt skada Shafiq, som pekats ut som en rest av den gamla regimen.

ANNONS

–För de flesta framstår det nu som ett spel – ja vi kan skicka Mubarak och al-Adly till fängelset men deras medhjälpare stannar och med dem den gamla regimen, säger Bassem Samir.

ANNONS