MSF återupptar räddningsarbete på Medelhavet

Läkare utan gränser (MSF) återupptar sina räddningsinsatser med fartyg på Medelhavet, skriver hjälporganisationen i ett pressmeddelande. Samtidigt riktar organisationen kritik mot EU:s migrationspolitik, som man anser har bidragit till att ett stort antal människor drunknat på vägen till Europa.

ANNONS

"Politikerna vill att allmänheten tror att de hundratals människor som dött till havs och de tusentals människor som sitter fångna i Libyen är ett acceptabelt pris att betala för att reglera migrationen", säger Sam Turner på Läkare utan gränser i ett skriftligt uttalande.

Det nya räddningsfartyget Ocean Viking, som drivs av MSF och franska sjöräddningsorganisationen SOS Mediterranée, väntas ankomma till centrala Medelhavet i slutet av juli.

I våras beslutade EU att avveckla den marina delen av operation Sophia, som har bidragit till att rädda tusentals nödställda migranter på havet. De senaste åren har också trycket på hjälporganisationer ökat, med hot från bland annat Italien om juridiska och ekonomiska påföljder för den som plockar upp migranter från havet och tar med dem till europeiska hamnar. I slutet av juni greps den tyska kaptenen Carola Rackete sedan hon trängt sig förbi italienska kustbevakningens fartyg för att ta sig i hamn med räddningsbåten Sea Watch 3, som hade 40 migranter ombord.

ANNONS

De senaste åren har tusentals människor drunknat då de försökt ta sig över Medelhavet till Europa, ofta i överlastade och icke sjödugliga båtar.

ANNONS